Japonya’nın Hiroşima kentinde düzenlenen G7 zirvesinde ortak bir bildiri yayınlandı. G-7 üyeleri Amerika Birleşik Devletleri, Japonya, Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya ve Kanada, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin yarattığı muazzam zorluklarla ve Çin ile, özellikle Tayvan ve ekonomik güvenlik konusundaki gerilimlerle boğuşuyor.
kolayca yatırım yapın
Çin’in şu anda yarı iletkenlerden kritik minerallere kadar her şeyde tedarik zincirlerinde oynadığı büyük rolden endişe duyan G7, dünyanın en büyük ikinci ekonomisiyle gelecekteki anlaşmalara yönelik ortak bir strateji belirleyen bir bildiri yayınladı.
Bildiride, “Ayrıştırmıyoruz veya içe dönmüyoruz. Aynı zamanda, ekonomik dayanıklılığın risk azaltmayı ve çeşitlendirmeyi gerektirdiğinin de farkındayız. Uluslararası kurallara göre oynayan büyüyen bir Çin, küresel ilgiye sahip olacaktır.” ifadeleri yer aldı.
Ekonomik güvenlikle ilgili ayrı bir açıklamada G7 üyeleri, ticareti bir silah olarak kullanmaya çalışan ülkelerin sonuçlarla karşılaşacağı konusunda uyarıda bulundu. G7, ABD’nin uzun süredir ekonomik zorbalık anlamına geldiğini söylediği uygulamalar konusunda Pekin’e güçlü bir sinyal gönderdi.
Tebliğ, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski’yi Hiroşima’ya getiren Fransız hükümet uçağının inişinden kısa bir süre sonra yayınlandı.
Fransız ve Avrupalı yetkililer, Zelenskiy’nin hitap ettiği Arap Birliği’ne, şimdi de Küresel Güney’in katıldığı G7′ye Ukrayna’nın görüşünü özetlemek için şahsen gelmesinin çok önemli olduğunu söylediler. Zelenski, G7 liderlerinin yanı sıra Hindistan ve Brezilya’nın liderleriyle ikili görüşmeler yapacak.