Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Fuat Oktay Nakit Avans Konusuna Açıklık Getirdi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, nakit avansın kaldırılmadığını, teknik bir çalışma yapıldığını ancak bundan dar gelirlilerin etkilenmeyeceğini söyledi.
Fuat Oktay Nakit Avans Konusuna Açıklık Getirdi
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Habertürk’te Kübra Par’ın gündeme dair sorularını yanıtlandırdı. Oktay’ın açıklamalarından en dikkat çeken kısım ise birkaç gündür gündemde yer alan nakit avans meselesi oldu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Salı günü duyurduğu düzenleme ile bireysel kredi kartlarıyla yapılan nakit avans çekimi ve kuyum harcamalarının kredi türüne göre yüzde 30 oranında menkul kıymet tesisine tabi olma şartı getirdi.

Merkez Bankası’nın bu hamlesinin ardından bazı bankalar kredi kartıyla yapılan nakit avans kullanımını durdurdu. Bazıları ise limitleri çok düşük seviyelere indirdi.

Bankalara gönderilen talimatla nakit avans, kredili mevduat hesabı ve kartla yapılan kuyum harcamalarının 15 bin liraya kadar olan kısmının menkul kıymet yükümlülüğü kapsamına girmeyeceği bildirildi.

İki gündür özellikle sosyal medyada büyük yankı uyandıran bu hamle, birçok kişiden seslerin yükselmesine ve tepkilere yol açtı. Fuat Oktay ise dün akşam katıldığı programda bu sorulara dair açıklık getirdi.

Dar Gelirli Vatandaşlar Muaf Tutulacak

Nakit avansın kaldırıldığına dair çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığını söyleyen Oktay, “Olay şu, dar gelirli vatandaşları muaf tutarak, 50 bin TL’nin üzerindeki kredi kartlarında yoğun olarak oradan ücret alınıp, altın alma, döviz alma gibi ekonomiye katkı vermeyen yastık altı diye ifade ettiğimiz ekonominin dışına kaynağıyla ilgili.” dedi.

Bunun teknik bir çalışma olduğunu ve üst gelir grubu için yapıldığını belirten Oktay, kredi kartıyla gidip alıp yastık altı yatırım yapılmasının anlamı olmadığını ifade etti.

Bunun sadece bir kısıtlama olduğunu, limiti 50 bin liranın üzerinde olan kartlar için geçerli olduğunu dile getiren isim, “Bir de kredi kartını taşıyan bankalarla ilgili limit var. Kredi limitini çok aşmış. Kullanmaması gereken kredi limitine diyor ki, hayır sağlam gitmek zorundasın, aştığında sana sınırlama getiririm diyor. Vatandaşımızı direk ilgilendiren bir husus değil.” şeklinde açıklamada bulundu.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, programda 14 Mayıs seçimlerine, muhalefete ve yapılan bazı çalışmalara dair konuştu. Seçim gecesini şölen havasında izlediklerini söyleyen Okyay, “50’nin üzerine kapatabiliriz diye ümit ediyorduk. Kendimizi motive etmiştik. İlk turda bu işin bitebileceğini bekliyorduk.” dedi.

Yasal uyarı: Bu haber sadece bilgilendirme amaçlıdır. Paratic.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Bu haberde yer alan görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihinize uygun olmayabilir. Bu nedenle yalnızca burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Hizmetlerimizi geliştirmek ve yasal mevzuata uygun şekilde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve iptal için Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2025/1Ç Kar/Zarar 37.60% / 62.40%
Hesabınızı şimdi oluşturun!
Kolay kayıt, hızlı işlem ve uzman analizlerle başarıya giden yolda lider adımı atın.