Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Fransa Protestolarla Sarsılırken Macron, Çin’e Gidiyor

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ülkede süren protestoların ortasında Çin’e gidiyor. 5-8 Nisan'da yapacağı Çin ziyareti, gündemde...
Fransa Protestolarla Sarsılırken Macron, Çin’e Gidiyor
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Tartışmalı emeklilik reformunun kabul edilmesinin ardından sert protestolarla gündeme gelen Fransa’da karışıklık sürüyor. Protestoların nedeni, emeklilik yaşını 2027’de 63 yıl 3 aya, 2030’da ise 64 yıla uzatan reformum yasalaşması. Eleştirilerin odağında Macron varken Fransız liderin Çin’e yapacağı ziyaret, daha dikkat çekici hale geldi.

Bu ayın başlarında tartışmalı emeklilik yasasını parlamentodan geçirme kararı Fransız şehirlerinde çatışmalara ve şiddete yol açan Fransız lider, yoğun diplomatik programını yolunda tutmaya çalışıyor.

Ancak dünyanın dört bir yanında yayımlanan Paris’in karışık sahneleri, Macron’u şimdiden İngiltere Kralı Charles’ın resmi ziyaretini iptal etmeye zorladı ki bu diplomatik çevrelerin gözünden kaçmadı.

Bir Avrupa ülkesinin büyükelçisi Reuters’a verdiği demeçte, “İngiltere Kralı’nın ilk yurt dışı ziyaretine ev sahipliği yapmak çok prestijli bir şey, her gün olmuyor. Bunu beceremezseniz, bu bir sorundur” ifadeleriyle durum hakkında fikir verdi.

Başka bir AB diplomatı da “Bunun onu zayıflattığı ortada” diyerek görüş bildirdi.

GCM Yatırım Banner

Sonuçta karmaşa, Macron’un Ukrayna’daki savaşta inisiyatifi yeniden ele geçirmeye ve Avrupa’da liderlik rolü üstlenmeye çalışırken yaşanıyor.

Çin’deki Renmin Üniversitesi Avrupa Çalışmaları Merkezi Direktörü Wang Yiwei, “Protestolar büyük miktarda risk getiriyor ve Fransa, özellikle Avrupa’nın lideri rolünü oynamak istediğinden, diplomatik bir vurguya ihtiyaç duyuyor” dedi.

Öte yandan Batılı olmayan bir diplomat, Çin’in geziyi Batı arasında ihtilaf yaratmak ve Fransa’yı ABD’den uzaklaştırmak için kullanabileceğini öne sürdü.

Macron cephesinden ise durum farklı. Fransa Cumhurbaşkanı, bu ay Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından Kremlin’de ağırlanan mevkidaşı Xi Jinping‘e kendi adına Avrupa’nın Çin’in Rusya’ya silah sağlamasını kabul etmeyeceğine yönelik açık bir uyarı göndermek istiyor.

Üst düzey Fransız bir diplomat, “Mesajımız net olacak: Rusya’ya yaklaşmak cazip gelebilir, ancak bu çizgiyi geçmeyin” dedi.

Analistler, Putin’in Belarus’a nükleer silah yerleştirme kararının, Fransa’nın Çin’i Rusya’dan uzaklaştırması için bir fırsat sağlayabileceğini söylüyor. Çünkü Pekin nükleer silahların yayılmasını uzun süredir karşı çıkıyor.

Çin casus balonu gerilimiyle Washington ile Pekin arasında kötüleşen ilişkilerin ortasında, Avrupa kendi yolunu çizmeye çalışıyor.

5-8 Nisan’da Çin’e gidecek olan Macron’a eşlik edecek Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Çin’in şirketler üzerinde daha fazla kontrol uyguladığı bir zamanda bloğun diplomatik ve ekonomik olarak riski azaltmak istediğini söyledi.

Çin’in ABD ile kötüleşen ilişkisinin Avrupa’ya biraz daha fazla avantaj sağladığını söyleyen uzmanlar, AB’nin geniş tek pazarının Çin için daha önemli hale geldiğini vurguladı.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.