Fiat-Chrysler (FCA) ve Peugeot (PCA), bugün yarı yarıya hisse takası olacağını ve dünyanın dördüncü büyük otomobil üreticisi olarak birleşme niyetlerini doğruladılar. Konuyla ilgili ilk haberler dün çıkarken, bugün anlaşmaya yönelik bazı detaylar ortaya çıkmaya başladı.
Yeni şirketin hisseleri, FCA’dan John Elkann başkanlığında ve Peugeot’dan Carlos Tavares’in CEO’luk görevi ile New York, Paris ve Milano’da işlem görecek. Önerilen birleşmenin, 8,7 milyon araç satışı, 190 milyar dolar ciro ve 400.000 çalışanı ile bir sanayi kuşağı yaratacağı bildirildi.
Statista’ya göre; araç satışlarıyla Volkswagen Grubu, Renault-Nissan ve Toyota, dünyanın önde gelen otomobil üreticileri olarak ilk üç sırada yer alıyor.
Bu sabah yapılan ortak bir açıklamada, “Görüşmeler, PSA hissedarlarının %50 ve FCA hissedarlarının %50’sinin sahip olduğu, küresel ölçekte ve kaynaklarla yeni bir grubun oluşturulmasına yol açtı. Hızla değişen bir ortamda, birbirine bağlı, elektrikli, paylaşılan ve otonom mobilite konusundaki yeni zorluklarla birlikte birleşik işletme; inovasyonu teşvik etmek ve bu zorlukları, hız ve sermaye verimliliği ile karşılamak için güçlü küresel Ar-Ge ayak izi ve ekosisteminden yararlanacaktır,” ifadelerine yer verildi.
Birleşme müzakerelerinin ilk raporları, bu hafta her iki otomobil üreticisi için de hisse fiyatlarını değiştirdi. İtalyan Amerikalı otomobil üreticisi Fiat-Chrysler, salı günü hisse artışında yüzde 8’leri görürken, dün yüzde 5 daha yükseldi. Peugeot hisseleri ise Avrupa işlemlerinin açılışında yüzde 8,8 oranında düştü.
Fransa Anlaşmayı Memnuniyetle Karşıladı
Wall Street, adsız kaynaklara dayanarak ABD ve Fransa’daki yöneticilere brifing verdiklerini bildirdi. Anlaşmanın onayı, Fiat-Chrysler’ın PSA’nın Fransız rakibi Renault ile birleşme görüşmelerini bitirmesinden yaklaşık beş ay sonra geldi. Ancak bu yeni birleşmenin, Paris hükümetinden çıkan bazı olumlu yorumlar ile hükümetin aynı müdahalesiyle karşılaşması pek mümkün değil.
Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire yaptığı açıklamada, anlaşmayı memnuniyetle karşıladığını ancak Fransa’nın ülkedeki endüstriyel ayak izinin korunmasında ve merkez ofislerinin bulunduğu yerlerde özellikle tetikte olacağını belirtti.
Le Maire, “Bu birleşme, gelecekteki hareketliliğin zorluklarıyla yüzleşmek için otomotiv sektörünün konsolide etme ihtiyacına bir cevap niteliğindedir. Fransa, özellikle elektrikli ve hibrit araç alanlarında, araştırma ve teknolojik yenilikçilik kapasitesini gösteren otomobil endüstrisi ile gurur duymalıdır,” dedi.
Görüşmeleri Sonlandırma
Yeni kurulların, önümüzdeki haftalarda tartışmaları sonuçlandırması, düzenleme ve mutabakat zaptı çıkarması bekleniyor. Anlaşmanın başlamasından önce FCA, hissedarlarına 5,5 milyar Euro değerinde özel bir temettü ve yan kuruluşu Comau’daki hisselerini dağıtacağını açıkladı.
Peugeot, otomotiv tedarikçisi Faurecia’daki 46 hissesini hissedarlarına dağıtacağını söyledi.
Ortak açıklamada, “Teklif, ilgili çalışan organlarının bilgi ve danışma sürecine sunulacak ve bağlayıcı Mutabakat Zaptı’nın nihai kurul onayı ve kesin belgelere ilişkin anlaşma dahil olmak üzere geleneksel kapanma koşullarına tabi olacaktır,” ifadelerine yer verildi.