Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

FED/Waller: Verilere Göre Faiz Oranlarında Daha Yükseğe Çıkılabilir

Federal Rezerv yetkililerinden Christopher Waller, faiz politikasında açıklanacak olan verileri takip edeceklerini belirtti.
FED/Waller: Verilere Göre Faiz Oranlarında Daha Yükseğe Çıkılabilir
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

ABD’de artan enflasyon ve FED’in faiz artırımlarının ortasında, yetkililerden bundan sonra nasıl bir yol izleneceğine dair değerlendirmeler gelmeye devam ediyor. FED Yönetim Kurulu Üyesi Christopher Waller, bir dizi sıcak verinin ABD merkez bankasını, tahminlerden daha fazla faiz artırımına itebileceğini söyledi.

Waller, Aralık ayında öngörülen yüzde 5,1-5,4 aralığından daha yüksek oranlara çıkılabileceğinin sinyalini verdi. FED yetkilisi, aşırı derecede güçlü bir iş gücü piyasası, güçlü tüketici talebi ve inatla devam eden fiyat baskılarını gösteren son ekonomik verilerin, enflasyon mücadelesinde kaydedilen ilerlemenin boyutuna dair sorgulamayı beraberinde getirdiğini söyledi.

Waller değerlendirmesinde, “Önümüzdeki haftalarda açıklanacak raporlar, işe alımların yavaşladığını ve enflasyonun Ocak ayında beklenmedik bir hızlanmanın ardından düşüşünü yeniden başlattığını gösterirse, fon oranı için hedef aralığın birkaç kez daha yükseltilerek 5,1 ile 5,4 arasında öngörülen nihai bir orana yükseltilmesini onaylarım.” ifadelerini kullandı.

Verilerin yüksek gelmeye devam etmesi halinde, politika hedef aralığının bu yıl daha da yükseltilmesi gerekebileceğini söyledi.

Waller, enflasyonda devam etmekte olan bariz son duraklamaya dair, “İlerleme durmuş olabilir veya geçen ay açıklanan rakamlar, belki de alışılmadık derecede olumlu koşullarla ilişkili bir sinyal olabilir. Gelecek veriler ekonomik aktivitenin ve enflasyonun düşüşünü sürdürdüğünü gösterecek” açıklamasında bulundu.

Enflasyonu yüzde 2 hedefine indirme mücadelesinin, birçok kişinin beklediğinden daha yavaş ve uzun süreceğini sözlerine ekledi.

Faiz Artırımlarına Rağmen Enflasyon Hedefin Üzerinde

FED, geçen yıl 40 yılın en yüksek enflasyonuyla mücadele etmek için politikayı agresif bir şekilde sıkılaştırdıktan sonra, Aralık ve Şubat ayında gösterge faiz oranını 25 baz puan artırarak yüzde 4,50-4,75’e yükseltti. Bu adımlar daha önceki 75 ve 50 baz puanlık agresif faiz artırımlarının arından atıldı.

FED Başkanı Jerome Powell, o dönemde son ekonomik verileri “dezenflasyonist” bir eğilimin başladığının kanıtı olarak göstererek, politika faizinin yeterince kısıtlayıcı bir seviyeye yaklaştığını öne sürmüştü.

FED her açıklamasında enflasyon hedefinin yüzde 2 olduğunun altını çiziyor. Ocak ayında, FED’in takip ettiği başlıca göstergelerden Kişisel Tüketim Harcamaları fiyat endeksine göre enflasyon, bir önceki yıla göre yüzde 5,4 arttı.

Bu veriler, işverenlerin Ocak ayında yarım milyondan fazla iş eklediğini gösteren bir hükümet raporuyla birleştiğinde, birçok analistin oranlar için daha yüksek bir durma noktası beklemesine neden oldu.

FED yetkilileri 20-21 Mart tarihlerinde yapacakları toplantıda faiz artırımı için revize edilmiş projeksiyonları yayınlayacak.

Yasal uyarı: Bu haber sadece bilgilendirme amaçlıdır. Paratic.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Bu haberde yer alan görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihinize uygun olmayabilir. Bu nedenle yalnızca burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Manşet Haberleri

Hizmetlerimizi geliştirmek ve yasal mevzuata uygun şekilde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve iptal için Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2025/1Ç Kar/Zarar 37.60% / 62.40%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın