Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, Davos’taki Dünya Ekonomik Forumu’nda açıklamalarda buılundu. Lagarde, Çin’in ekonomisini yeniden açma kararının, enerji rekabetinin ortasında, Avrupa’da enflasyonu artıracağını söyledi.
Bu hafta Davos’taki etkinlikte, Pekin’in sıfır Kovid politikasına son verme kararının daha fazla veya daha az enflasyon getirip getirmeyeceği konusunda kapsamlı tartışmalar yaşandı.
Çin’in Açılması Yetkilileri İkiye Böldü
Bazı yetkililer tedarik zincirlerinin onarılması edilmesi nedeniyle yeniden açılma kararının, Avrupa’nın son aylarda karşı karşıya kaldığı enflasyonist baskıların bir kısmını hafifletebileceğini iddia ediyor.
Öte yandan diğerleri, Çin’in daha fazla enerji tüketeceğini ve bunun devam eden enflasyonist baskıları artıracağını belirtiyor. ECB Başkanı Lagarde, ikinci grup arasında yer alıyor. Lagarde , Çin’in yeniden açılmasının kendisi için olumlu olacağını ancak dünyanın geri kalanı için enflasyonist bir etkinin görüleceğini belirtti.
Buna neden olarak Çin’in daha fazla enerji tüketecek olmasını gösterdi. Petrol ve gaz açısından çok fazla atıl kapasite olmadığının altını çizdi. Artan talepten kaynaklanan daha fazla enflasyonist baskı olacağını belirtti.
Uluslararası Enerji Ajansı, emtia için daha fazla rekabet olacağı için Avrupalı şirketlerin bu yıl doğal gaz satın alırken daha yüksek maliyetlerle karşılaşabileceği konusunda uyardı. Kurum küresel petrol talebinin bu yıl rekor seviyelere çıkmasını bekliyor.
Enflasyon, çoğunlukla yüksek enerji faturalarından kaynaklanan, geçen yıl Avrupa vatandaşları için en büyük zorluklardan biri oldu. ECB , 2022 boyunca faiz oranlarını dört kez artırarak mevduat faizini yüzde 2′ye çıkardı. Aralık ayında merkez bankası, çok yüksek enflasyonu yavaşlatmak için 2023′te oranları daha da artıracağını bildirdi.
Son veriler, ECB’nin yüzde 2′lik hedefinin oldukça üzerinde kalmasına rağmen, enflasyonda bir yavaşlama olduğunu gösteriyor. Euro Bölgesinde Aralık ayı enflasyonu yüzde 9,2 oldu. Bu fiyat artışlarında art arda ikinci aylık düşüş oldu.