Dünya Bankası İcra Direktörleri Kurulu, İklime ve Afete Dayanıklı Şehirler Projesi için Türkiye’ye finansman sağlanmasını onayladı. Türkiye’ye verilecek finansman tutarının 512,2 milyon ABD doları olduğu açıkladı.
Dünya Bankası’nın mali destek sağlayacağı proje kapsamında, Türkiye’de ekonomik kalkınmayı destekleme ve insanların hayatlarını koruma hedefiyle iklim ve doğal afet kaynaklı tehlikelere dayanıklı konut ve altyapı desteklemeleri sağlanacak.
Dünya Bankası’ndan yapılan açıklamaya göre Türkiye’ye finansman, İklime ve Afete Dayanıklı Şehirler Projesi için verildi.
Toplam proje tutarının 338,5 milyon dolarlık kısmı, ülkede konutların deprem ve iklim tehditlerine karşı dayanıklılığını artıracak şekilde güçlendirmesi ya da yeniden inşası için sağlandı.
Finansmanın 173,6 milyon dolarlık bölümü, altyapıyı daha dayanıklı hale getirmek için belediyelere ayrıldı.
Bu tutarın, İller Bankası Anonim Şirketi (İLBANK) vasıtasıyla kullandırılacağı belirtildi.
1 Milyondan Fazla İnsan Yararlanabilecek
İklime ve Afete Dayanıklı Şehirler Projesi sayesinde dayanıklı hale getirilen altyapıdan 1 milyondan fazla insanın yararlanabileceği söylendi.
Riskli konutların güçlendirilmesi veya yeniden inşası için 32 bin kişinin finansman desteğinden faydalanacağı aktarıldı.
Projede 5 İl Yer Alıyor
Türkiye’de proje kapsamına alınan iller; İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Manisa ve Tekirdağ olarak açıklandı. Söz konusu illerin deprem ve iklim tehlikelerine karşı daha kırılgan yapıda olduğu belirtildi.
Ayrıca projedeki 5 ilin, 85 milyonluk ülke nüfusunun yüzde 76’sının yaşadığı ve ekonomik faaliyetlerin büyük kısmının yoğunlaştığı en büyük kentsel alanları içerdiği söylendi.
“Türkiye Afetlere Karşı Kırılgan Bir Ülke”
Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Vekili Carolina Sanchez-Paramo yaptığı açıklamada, Dünya Bankası’nın Türkiye’ye yaptığı mali destekten memnuniyet duyduğunu kaydederek şöyle konuştu:
“Türkiye, insanlar ve ülke ekonomisi için ağır bir bedel ödetebilecek olan hem doğal hem de iklimle ilgili tehlikelere karşı özellikle kırılgan bir ülkedir. Çok sayıda aktif fay hattı üzerinde bulunan Türkiye dünyada deprem riskinin en fazla olduğu ülkelerden birisidir.
Ülke genelinde tahmini olarak 6,7 milyon konut binasının depreme karşı güçlendirilmesi veya yeniden inşa edilmesi gerekmektedir. Bu yapılar 2000 yılında depreme dayanıklılığı sağlamaya yönelik modern yapı yönetmelikleri çıkarılmadan önce inşa edilen binalardır. Depremlerdeki can kayıplarının çoğu, bu eski konut binalarının yapısal kusurlarına atfedilmektedir.”
Türkiye’ye Haziran’da da Afet Finansmanı Verilmişti
Dünya Bankası, en son Haziran ayında, afet ve imar projeleri kapsamında Türkiye’ye 49,25 milyon dolarlık kredi verdiğini açıklamıştı.
Kredinin, 2020-2021 yılları arasında deprem, sel ve orman yangınlarından zarar gören iller için kullanılacağı söylenmişti.