Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu öncesinde dolar kuru rekor tazeledi. Türk Lirası bu sabah ABD doları karşısında en fazla değer kaybeden gelişen ülke para birimi konumunda. Türk Lirası yüzde 0,81 düşüşle en çok değer kaybedenlerde başı çekerken, onu Malezya ringiti, Rus rublesi, Arjantin pezosu, Kolombiya pezosu ve Brezilya reali izledi. Güney Kore wonu ve Filipin pezosu en fazla yükselen para birimleri oldu.
Dün yurt içi piyasalarının radarında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz kararı vardı. Merkez Bankası, piyasaların beklediği gibi politika faizini yüzde 8,5’te sabit tuttu.
Bu açıklama sonrasında herhangi bir tepki vermeyerek 19,92 seviyesinde seyreden dolar kuru, gece saatlerinde atağa geçti.
Dolar Kurunda Yeni Zirve: 20,34
Dünya piyasalarında 20 TL’nin üzerine çıkan dolar kuru saat 05.00’te 20,3408 ile tüm zamanların zirvesine ulaştı. Bu seviyeden sonra bir miktar geri çekilerek 20 TL sınırında işlem görmeye başladı.
Hem yurt içi hem yurt dışı gelişmelerin etkisiyle son günlerde yükselişini hızlandıran dolar, TL karşısında haftalık bazda yüzde 1,5, aylık yüzde 3,35, yıllık yüzde 7,50 oranında yükseldi.
Piyasalar dışarıda ABD’nin borç tavanı çıkmazını, içeride ise seçim belirsizliğin izliyor. Türk halkı, bu Pazar günü 13. cumhurbaşkanını seçmek için yeniden sandık başına gidecek. Seçim öncesinde tansiyon iyice artarken, bankalar tarafından gelen açıklamalar da doların yükselmesine zemin hazırlıyor.
Bankaların döviz taleplerini kısması, müşterilerin döviz ihtiyacına kısıtlı düzeyde yanıt vermeye başlaması kaygıların artmasına ve dolara olan talebin yükselmesine sebep oldu. Artan taleple bankalararası piyasa ve Kapalıçarşı arasındaki makas da 7 liraları aştı.
Bu arada TCMB’nin net rezervi 19 Mayıs haftasında eksi 0,2 milyar dolara geriledi. Brüt rezervler 3,5 milyar dolar azalarak 101,6 milyar dolara indi.
Bugün yurt içinde ekonomik ajanda sakin. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) saat 11.00’de yabancı turist verilerini açıklayacak. Yurt dışında İngiltere perakende satışları, Avrupa Merkez Bankası tarafından gelecek açıklamalar ve ABD’de kişisel tüketim giderleri fiyat endeksleri izlenecek.