Pandemi döneminde baş gösteren enerji arzındaki kırılmanın, Rusya’nın geçen yıl Şubat ayında başlattığı Ukrayna işgaliyle geri dönülmez hale geldiği konuşulurken, bu kez rüzgar tersten esti. Yıl boyunca hava sıcaklıklarının normalin üstünde kayda geçmesi, enerji krizine hazırlanan Avrupa’nın lehine gerçekleşti.
Doğal gaz fiyatlarındaki çekilmeler, Avrupa için ilki yaşattı. Megavatsaat başı 342,8 euroyla Ağustos 2022 döneminde rekor seviyeyi gören gaz fiyatları için bu kez rekor düşüş haberi geldi.
Gaz fiyatlarının bu yılın Şubat ayı için vadeli kontratlarında megavatsaat başına 58,4 euro olması bekleniyor. Böylece enerji tasarrufu için kolları sıvayan Avrupa, gaz fiyatlarında son 5 ayda yüzde 83 oranında düşüş kaydetti.
Rusya’ya uyguladığı ekonomik yaptırımlardan dolaylı olarak zarar görmesi beklenen Avrupa’nın enerji alanında elinin güçlenmesindeki etmenler arasında; lehte gelişen hava şartları, uygulanan tasarruf tedbirleri ve depolardaki doluluk oranı gösteriliyor.
Mart 2023 dönemi vadeli kontratlarda gazın megavatsaati 58,79 eurodan, Nisan 2023 için ise 59,8 eurodan işlem görüyor.
Enerji krizinin dünya genelinde baş göstermesiyle ülkeler radikal düzeyde enerji tasarrufu planlarını devreye sokmuş, Almanya’da “Duş almayın” önerisi üzerine diğer ülkelerde de ilginç tedbir kararları gelmişti.
Enerji sorununun acil durum seviyesine ulaşmaması için doğal gaz depolarına odaklanılmıştı. Gelinen noktada, Avrupa Birliği’nde (AB) 24 Ocak itibarıyla doğal gaz depolarının doluluk oranı yüzde 76,3 oldu.
Almanya’da bu oran yüzde 83,7, İtalya’da yüzde 75, İngiltere’de yüzde 72,7 ve Fransa’da yüzde 70,7 seviyelerinde kayda geçti.
AB ülkeleri içinde doğal gaz depolarındaki doluluk oranıyla son sırada olan ülke, yüzde 45 ile Letonya oldu. AB’ye katılmayı bekleyen ülke konumunda olan, işgal altındaki Ukrayna’da ise doğal gaz depolarında doluluk oranı yüzde 21,9 ile sınırlı kaldı. (AA)