Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ceyhan’ın Pazar günü gündeme getirdiği salgın riskine ilişkin uzmanlardan açıklamalar art arda geldi. Son açıklama, bölgede salgın riskine dair incelemelerde bulunan Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) ve Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap’tan geldi.
ABD merkezli Voa’ya konuşan İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Azap, deprem bölgesinde salgın riskinin olduğunu ancak mevcut durumda salgın hastalık yaşanmadığını kaydetti.
Hijyen sorununun sürdüğü afet alanlarında salgının baş göstermesinin an meselesi olduğuna dikkat çekerek, çok sayıda insanın toplu halde yaşadığını ve temizlik, su ihtiyacının da sürdüğünü kaydetti.
Azap, “Temiz suya ulaşma zorluğu nedeniyle ishalli hastalıklarla ilgili bir tehdit var. Atıkların uzaklaştırılması konusu bir problem teşkil ediyor. Bunların sebep olabileceği bir bulaşıcı hastalık riski var. Bir an önce temiz su temin edilmesi lazım. Kanalizasyonun çalışır hale getirilmesi lazım. Şu anda taşıma suyuyla bu bölgelere su sağlanmaya çalışılıyor. Klorlama faaliyeti var ve sürekli klorlama ölçümleri yapılıyor” dedi.
Kahramanmaraş, Adıyaman, Gaziantep, Elbistan ve Antakya’da yaptığı gözlemlerini anlatarak şöyle konuştu:
“Henüz salgın hastalık başlamış durumda değil. Bölgede ishal vakaları görülüyor ama deprem olmasa da görülebilecek sayıda vakalar bunlar. Tek tük vakalar var ama bir kümelenme söz konusu değil. Salgın tehdidi var ama şu anda salgın yok.”
Suriye’de Kolera Başladı
Azap, deprem bölgesinde kolera benzeri hastalıklar için riskin sürdüğünü, depremde ağır hasar gören Suriye’nin kolera ile karşı karşıya olduğunu söyleyerek, “Ülkemizde depremden önce kolera yoktu ama deprem bölgeleri Suriye’ye yakın yerler. Suriye de depremden etkilendiği için Suriye’den ülkemize gelen depremzedeler de oluyor. O yüzden kolera, dizanteri ve diğer ishal hastalıklarının artma riski söz konusu” dedi.
İnsan Değil, Hayvan Cesetleri Risk
Enkaz altında kalan cesetler için 10’uncu güne yaklaşılırken, çok korkulan konulara da açıklık getiren Azap, “Enkaz altındaki bedenler salgın hastalık riski oluşturmaz” dedi.
Ancak depremde telef olan hayvanların cesetleri için aynı açıklamayı yapmadı. Hayvan cesetlerinin enfeksiyon riski yarattığına dikkat çekerek, “Hayvanlardan insanlara bulaşan çok sayıda hastalık var. Şarbon gibi onlar bir sorun teşkil edebilir” diye konuştu.