Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Ceyhan’dan Aşı Çıkışı: Kurtarma Ekipleri Dahil Herkes Risk Altında

Salgın korkusu, deprem bölgelerinde kokuların artmasıyla daha çok büyüdü. Aşı çağrısı yapan Ceyhan, envanterin eksik olduğunu açıkladı.
Ceyhan’dan Aşı Çıkışı: Kurtarma Ekipleri Dahil Herkes Risk Altında
HABER GİRİŞ

Deprem felaketinin yedinci gününde enkaz altında kalanlar, yakınını enkaz başında bekleyenler ve defnedilemeyen cesetlere ilişkin yeni bir endişe gündeme geldi. Deprem bölgelerinden haber aktaran gazetecilerin, şehirlerin ceset kokmaya başladığını duyurması üzerine salgın hastalık riski korku yarattı.

Su ve tuvalet sorunları nedeniyle ilk günden itibaren salgın hastalıklara ilişkin uyarılarını paylaşan uzmanların çağrılarına ilişkin Sağlık Bakanlığı’ndan açıklama gelmedi.

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mehmet Ceyhan ise acil aşı ihtiyacına dikkat çekti. Ancak ülkede aşı olmadığını şu sözlerle paylaştı:

“Acil tetanoz, difteri ve Hepatit B aşısı lazım. Bakanlık, yerli ve milli aşı üretim tesisini iki ay önce mühürledi. İthalat işini Keymen adlı firmaya verdi. Firma aşıları getiremedi. Şu an Türkiye’de aşı yok.”

Enkazdaki Cesetlerden Hastalık Bulaşmaz ama…

Sözcü’ye konuşan Ceyhan, korkulanın aksine enkaz altındaki cesetlerden hastalık bulaşmayacağını fakat bölgede bulunan hayvanlara dikkat etmek gerektiğini söyledi.

GCM Yatırım Banner

Profesör, “Cesetleri parçalayabilirler dolayısıyla bu yolla herhangi bir mikrop, bakteri ortama saçılırsa bu etkileyebilir. Havanın soğuk olması bunu geciktirir. Bu çok büyük bir tehlike değil” dedi.

Kemirgenler Çıkacak Ortaya

İYİ Parti lideri Meral Akşener gibi Ceyhan da İzmit depreminde görüldüğü gibi kemirgenlerin bu depremde de ortaya çıkabileceğine dikkat çekti.

Ceyhan, “Şu andan itibaren aç kalınca kemirgenler çıkacak ortaya… Sıçanlar, fareler… Bunlar insanları ısırabilir” dedi.

“Depremde en çok korktuğumuz şeylerden biri de tetanoz” diyerek, enkazdan sağ çıkanların 5 yıl içinde tetanoz aşısı olmadığı tespit edilirse bir an evvel aşı yapmak gerektiğini aktardı.

Enfeksiyon hastalıkları uzmanı, “Tetanoz vakaları çıkmaya başlarsa, tetanoz da kuduz da çok yüksek oranda öldürücü. Tanıyı koyduğunda kurtarmak çok zor hastayı.” dedi.

Bir Arada Tutulan insanlar Birbirlerine Hastalık Bulaştıracak

Depremin meydana geldiği zamanın da ayrı bir talihsizlik yarattığına dikkat çeken Ceyhan, depremden kurtulanların zor şartlar altında bir arada yaşadığına vurgu yaparak şöyle konuştu:

”Tam bu sene artan grip, Covid, RSV gibi solunum yolu enfeksiyonu yapan virüslerin çok arttığını ve insanların eski senelere oranla çok daha yüksek oranda bu hastalıklara yakalandığını konuşurken oldu deprem. Büyük çadırlarda, salonlarda, toplu halde tutuyoruz bu insanları. O insanlar solunum yoluyla her türlü hastalığı birbirlerine bulaştıracaklar.”

Kurtarma Ekipleri de Risk Altında

Salgın riskinin bölgede yardıma gelen herkesi tehdit etiğinin altını çizen Ceyhan, “Kurtarma ekibinde çalışanların hepsine acil tetanoz aşısı yapmak lazım. Benim bakanlıktan öğrendiğim kadarıyla bir yerden aşı bağışı bekliyorlar. Ama şu anda aşı yok” dedi.

Kurtarma ekiplerinin tetanozun en çok bulaştığı yerlerde olduğunu belirterek, “Toprak, çimento ve özellikle demir… Bunlarla ufak yaralanmalarda bile bulaşabilir” şeklinde uyarılarını yineledi.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/1Ç Kar/Zarar 34.76%/65.24%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.