Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 şiddetindeki ikiz depremlerin ardından 1 hafta geçti. Enkaz altında arama-kurtarma çalışmaları sürerken, deprem bölgelerinde kokuların artmasıyla salgın hastalık korkusu daha çok büyüdü. Uzmanlar, toplum sağlığının karşı karşıya olduğu salgın hastalık riski için çağrılarını sürdürüyor.
Acil aşı ihtiyacına dikkat çeken Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mehmet Ceyhan’dan sonra bir uyarı da Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Saltık’tan geldi.
Gazete Duvar’a konuşan Saltık, Türkiye’nin kolera salgını riskiyle burun buruna olduğunu söyledi.
“Aşıların Yeterli Olduğu Konusunda Endişeliyim”
65 yaş üstü ve kronik rahatsızlığı olan vatandaşların ise zatürre tehlikesi yaşadığını kaydeden Saltık, “Herkes toplanma alanlarında olduğu için her an bir hastalık çıkabilir. Üç dört tane tuvaleti iki bin üç bin kişi kullanmaya çalışıyor” şeklinde ifadede bulundu.
Profesör, “Deprem bölgesinde tifo, dizanteri beklenebilir ya da adını koyduğumuz bir mikroorganizma üretilemese bile yaygın ishaller, gastroenteritler beklenir bu tabloda. Ayrıca üst ve alt solunum yolları enfeksiyonları, zatürre, farenjit beklenebilir. Aşılama yetersiz ise çocuklarda kızamık da bekleyebiliriz. Her ne kadar Türkiye’de, Sağlık Bakanlığı 0-6 yaş arasındaki çocuklara 13 temel aşıyı yüksek düzeylerde veriyor olsa da ben aşıların yeterli olduğu konusunda endişeliyim” dedi.
Çiğ Meyve ve Sebzelerden Bir Süre Uzak Durulmalı
Depremin sekizinci gününde çözülemeyen tuvalet sorununun acilen giderilmesi gerektiğinin altını çizen Saltık, seyyar tuvaletlerin bir an evvel deprem alanlarına kurulması gerektiğini söyledi.
Tuvalete çıkmamak için besin tüketmeyen, su içmeyen vatandaşlar için de öneride bulunarak, “Biz bu dönemlerde insanlara daha çok kapalı konserve, katı, bakliyat ve çorba gibi besinleri öneriyoruz. Çiğ meyve ve sebzelerden bir süre uzak durmalarını öneriyoruz” dedi.
Açılan Çukurları Hayvanlar Açabilir
Tuvalet için açılan çukurlara ve toplanan atıklara ilişkin de öneride bulunan Saltık, çukur derinliğinin 1-1 buçuk metre olması gerektiğini ve toprağın sönmüş kireçle kapatılması gerektiğini kaydetti.
Profesör, “Yoksa bölgede yaşayan birtakım hayvanların o bölgeyi eşmesi sonucu bu atıklar açığa çıkabilir. Ayrıca insanların banyo yapabilmesi için sıcak suyun da sağlanması gerekiyor” dedi.
Deprem Bölgelerine Morg Yapılmalı
Deprem bölgelerinde biriken cesetlere ilişkin de açıklama yapan Saltık, özellikle dağlık alanlarda insanların cesetlerinin vahşi hayvanlar tarafından parçalandığı haberlerini aldıklarını paylaştı.
Halk Sağlığı Uzmanı, “Dağ köylerindeki insanların iyice sahipsiz bırakılmaması gerekiyor. Cesetlerle ilgili hem tıbbi hem çevre hem de adli tıp açısından alınması gereken tedbirler var. Hızlı bir şekilde deprem bölgelerine morg yapılması gerekiyor” diye konuştu.