Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İspanya’nın başkenti Madrid’de düzenlenen NATO Liderler Zirvesi sonrasında basın toplantısı düzenledi.
IFEMA Kongre Merkezi’nde açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO ittifakının Ukrayna’ya desteğinin şart olduğunu belirterek tüm çabaların kalıcı ateşkesin ilanı için olduğunu söyledi.
Erdoğan bu bağlamda, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile düzenli temas halinde olduklarını kaydetti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirvedeki temaslarında, savaşın başından bu yana önceliklerin ateşkesin temini hakkında bilgilendirmede bulunduklarını belirtti.
Savaşın başta enflasyon olmak üzere küresel ekonomideki yansımalarının hissedildiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye olarak adil bir barışın kaybedeninin olmayacağına inanıyoruz. Türkiye’nin sorumluluk üstlenen, tüm taraflarla konuşabilen, elini taşın altına koyabilen bir müttefik olarak oynadığı rolün NATO içinde de takdirle karşılandığını bir kez daha memnuniyetle gördüm.” ifadelerini kullandı.
Ukrayna Tahılının İhracı Konusu
Ukrayna’daki tahıl krizine değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Karadeniz’deki limanlardan ihraç edilmesine yönelik BM planına ilişkin katkıların paylaşıldığını ifade etti.
Putin ve Zelenski ile görüşmelerin devam edeceğini belirten Erdoğan, “Başlamış olan bir yol haritamız var. Bir an önce bu koridoru işletmeye çalışacağız. Bölgede 20’ye yakın gemimiz var. Ürünlerin tahliyesini ve üçüncü ülkelere naklini sağlamaya devam edeceğiz.” açıklamasında bulundu.
Erdoğan, Birleşmiş Milletler ve tarafların katılacakları dörtlü bir toplantının İstanbul’da en kısa sürede düzenlenmesine dair çalışmalardan bahsetti.
İsveç ve Finlandiya’nın NATO Üyeliği
NATO’nun, terörizmin tüm biçim ve tezahürleriyle mücadele kararlılığını ortaya koymasının önemli olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bunun kağıt üzerinde kalmaması gerektiğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan bu konuyla ilgili sözlerinin devamında, NATO’nun terörle ilgili tutarlı adımlar atmasının şart olduğunu belirtti.
Yaklaşık 40 yıldır bölücü terörle mücadele eden bir ülke eden bir ülke olarak oyalamalara tahammül kalmadığını belirten Erdoğan, “İsveç ve Finlandiya’nın üyelik başvurusu sürecinde yaşananlar Türkiye’nin kırmızı çizgilerini ortaya koymuştur. Dörtlü zirvemizi gerçekleştirdik. İmzalanan muhtırayı, Türkiye’nin hassasiyetlerinin anlaşıldığının bir işareti olarak görüyoruz.” açıklamasında bulundu.
‘Muhtıra Diplomatik Zaferdir’
Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasındaki ortak bildiriye dair açıklamalarda bulunan Erdoğan, bu muhtıranın diplomatik bir zafer olduğunu ifade etti.
Üçlü muhtıra ile Türkiye’ye PKK ve uzantıları ile tam iş birliği, mücadelede dayanışma, PYD-YPG ve FETÖ’ye destek sağlamama taahhüdü, savunma sanayide ambargolara gidilmemesi ve iş birliğinin artırılması, terör suçlularının iadesi konusunda adım atılması konusunda garanti verildiğini belirtti.
Erdoğan ayrıca İsveç’in 73 teröristi iade etme sözü verdiğini sözlerine ekledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsveç ve Finlandiya’nın üzerlerine düşeni yapmamaları halinde, muhtıranın Meclis’e gitmeyeceğini kaydetti.
Yunanistan ve Adalar Açıklaması
Cumhurbaşkanı Erdoğan bir gazetecinin Yunanistan ile Ege Denizi’nde yaşanan gerilime dair sorusunu yanıtladı.
Yunanistan’ın son dönemlerdeki tutumunun siyaset anlayışına uymadığını belirten Erdoğan, Miçotakis’in anlaşmaya sadık kalmadığını ve Adaları silahlandırma girişimine gittiklerini ifade etti.
Erdoğan, Lozan ve Paris anlaşmalarına göre bu adaların silahlandırılmasının mümkün olmadığını ifade ederek, Yunanistan’ın böyle bir adımın içerisine girdiğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan bu konuyla ilgili açıklamasının devamında, “ABD’nin burada üs kurma olayı var. Bunu sorduğumuzda da Rusya’ya karşı diyorlar. Ama benim halkım bunları yutmuyor. Buna olumlu bakmıyoruz. Bunu ikili görüşmelerde liderlere söyledik.” diye konuştu.