Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Çin’in Dijital Yuanı 250 Milyar Dolar İşlem Hacmine Yaklaştı

Çin Merkez Bankası Başkanı, pilot aşamada olan dijital yuanda son duruma ilişkin bilgilendirmede bulundu. Ayrıntılar şöyle...
Çin’in Dijital Yuanı 250 Milyar Dolar İşlem Hacmine Yaklaştı
HABER GİRİŞ

Çin Halk Bankası Başkanı Yi Gang, ülkede bir süredir gerçekleştirilen dijital yuana ilişkin açıklamalarda bulundu. Yi, pilot uygulamanın başlamasından bu yana bir buçuk yıl içindeki işlem hacminin 250 milyon dolara yaklaştığını söyledi.

Dijital para üzerinde Haziran sonu itibarıyla 1,8 trilyon işlem yapıldığını belirtti. Yi, e-CNY’nin Ocak 2022’de kullanıma sunulduğundan bu yana yaklaşık 120 milyon cüzdandan yaklaşık 950 milyon işlem yapıldığını ve ortalama işlem tutarının yaklaşık 260 dolar olduğunu ekledi.

Haziran ayı sonunda yaklaşık 2,3 milyar dolara karşılık gelen 16,5 milyar e-CNY’nin dolaşımda olduğunu belirten Yi, bunun Çin’in parasal arzının yalnızca yüzde 0,16’sını temsil ettiğini söyledi.

Singapur etkinliğinde bir slayt sunumuyla Çin Halk Bankası’na (PBOC) bağlı bir kuruluş olan Çin Finans ve Bankacılık Topluluğu’nun Başkanı olarak tanıtılan Yi’nin, iktidardaki Komünistten ayrıldığından beri geniş çapta istifa etmesi bekleniyor.

Dijital yuan’ın benimsenmesi, Çin’in 1,4 milyarlık güçlü nüfusuna göre hala çok düşük seviyede. Bugüne kadar e-CNY, Hong Kong’daki birkaç deneme dışında çoğunlukla yurt içi perakende ödemeler için kullanılıyordu.

Ocak ayında merkez bankası, kullanım durumlarını genişletmek için akıllı sözleşme işlevini dijital yuana entegre etti. 250 milyar dolarlık e-CNY işlemi, bankanın Ağustos 2022’de belirttiği rakamdan yüzde 70’in üzerinde bir artışı temsil ediyor.

Belirtilen miktar, dünyanın en büyük halka açık blok zincirlerinden bazıları tarafından işlenen değer sayısından hala çok uzak seviyede bulunuyor. Bazı raporlara göre Bitcoin üzerinde 2022’de 8,2 trilyon dolar işlem gerçekleştirildi.

Yasal uyarı: Bu haber sadece bilgilendirme amaçlıdır. Paratic.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Bu haberde yer alan görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihinize uygun olmayabilir. Bu nedenle yalnızca burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Manşet Haberleri

Hizmetlerimizi geliştirmek ve yasal mevzuata uygun şekilde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve iptal için Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2025/1Ç Kar/Zarar 37.60% / 62.40%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın