Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Çin’den Japonya’ya Çağrı: ABD’ye Yardım Etmeyin

Washington müttefik toplamaya çalışırken Çin, Japonya'yı ABD çip ihracatı kısıtlamalarını desteklememeye çağırdı. Detaylar geliyor...
Çin’den Japonya’ya Çağrı: ABD’ye Yardım Etmeyin
Yorum

2018 yılında başlayan ticaret savaşında gerilim, yakın zamanda düşürülen sözde Çin casus balonuyla iyice arttı. Dünyanın en büyük iki ekonomisi hakkında görüş bildiren uzmanlar, Çin ile ABD arasında hiç güven kalmadığını belirtirken yaşananlar endişeleri artırmaya devam ediyor.

ABD müttefiklerini yanında durmaya çağırırken Çin’in Japonya’yı ABD çip ihracatı kısıtlaması konusundaki çağrısı bunun son örneği. Çin Dışişleri Bakanı Qin Gang, Japonya’yı Çin’in yarı iletken endüstrisine yönelik ABD kısıtlamalarını desteklememeye çağırdı.

Qin, Pazar günü Japon mevkidaşı Yoshimasa Hayashi’ye, “ABD, Japonya’nın yarı iletken endüstrisini acımasızca bastırmak için zorbalık taktikleri kullandı ve şimdi aynı taktikler Çin’e karşı tekrar kullanılıyor. Kendine yapılmasını istemediğin şeyi başkasına yapma” ifadeleriyle seslendi.

Japonya’nın ABD’ye yardım etmemesi gerektiğini söyleyen Bakan Qin Gang, ambargonun Çin’in kendi ayakları üzerinde durma kararlılığına yalnızca daha fazla ilham vereceğini savundu.

ABD Müttefik Toplama Çalışmalarını Sürdürüyor

ABD Ticaret Bakanlığı, geçen yıl Çin’in gelişmiş çipler elde etmesini veya üretmesini engellemeyi amaçlayan kapsamlı kurallar getirdi.

Ancak kısıtlamalarının etkili olabilmesi için Washington; Güney Kore, Japonya ve Hollanda dahil yarı iletken tedarik zincirindeki diğer kilit ülkelerden katılım istiyor ki şimdiden birtakım başarılar elde etti.

Japonya, Cuma günü 23 tür yarı iletken üretim ekipmanına ihracat kısıtlamaları getirdiğini duyurdu. En büyük ticaret ortağı Çin olan Japonya, çip ihracatındaki kısıtlamaların belirli bir ülkeyi hedef almadığını ileri sürdü.

Japonya’nın hamlesi, dünyanın en kritik yarı iletken şirketlerinden biri olan ASML’ye ev sahipliği yapan Hollanda’nın geçen ay gelişmiş çip üretim ekipmanlarına yönelik ihracat sınırlamalarını duyurmasının ardından geldi.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu