Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Çin GSYİH Büyüme Hedeflerinden Kalıcı Olarak Vazgeçmeli

Çin Merkez Bankası Para Politikası Komitesi Üyesi Ma Jun, ülkenin GSYİH büyüme hedeflerinin kalıcı olarak kaldırılması gerektiğini söyleyerek ekonomi için risklerden bahsetti.
Çin GSYİH Büyüme Hedeflerinden Kalıcı Olarak Vazgeçmeli
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Çin Merkez Bankası Para Politikası Komitesi Üyesi Ma Jun, ülkenin GSYİH büyüme hedeflerinin, yerel yönetim borçları üzerinde üst sınır koymaya yardımcı olmak için kaldırılması gerektiğini söyledi.

Ülkenin merkez bankasının kıdemli danışmanı küresel mali krizin ardından 2009 yılından bu yana genel borçlanma ve borç seviyesi en hızlı şekilde arttığı için Çin’in yıllık ekonomik büyüme hedefleri belirlemeyi kalıcı olarak durdurması gerektiğini vurguladı.

Çin, 2020’de pandemi nedeniyle büyüme için ilk kez sayısal bir hedef belirlememesiyle 30 yıllık rutinini bozmuş, başbakan şöyle açıklama yapmıştı:

Çin GSYİH Hedef BelirlemediÇin Merkez Bankası’nın (PBOC) para politikası komitesi üyesi ve eski baş ekonomisti olan Ma Jun, Çin ekonomisinin karşı karşıya olduğu bir dizi riski özetledi. Gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH) hedefleri belirlemeye devam etmenin yerel yönetimler arasındaki borç risklerini kötüleştirebileceğini ve bunun da gerçekçi olmayan büyüme hedeflerine ulaşmaya çalışırken zaten yüksek olan borçlanma seviyelerini artırabileceği konusunda uyardı.

SCMP’nin haberine göre Ma, Pekin’in bunun yerine temel makroekonomik politika hedefleri olarak istihdamı dengelemeye ve enflasyonu kontrol etmeye odaklanması gerektiğini söyledi.

Pekin’in Mayıs ayında koronavirüs salgınının etkisiyle ilk kez yıllık GSYİH büyüme hedefi belirlememesinin ardından, dünyanın ikinci en büyük ekonomisi 2020’de yüzde 2,3 büyüdü.
Çin 2020 %2,3 Büyüdü
Kaynak: SCMP

Ma, hükümetin mali ve yatırım planlamasında GSYİH tahminlerini kullanması gerektiğini ancak bunun yerel yönetim yetkililerinin performansını değerlendirmek için bir gösterge olarak kullanılmaması gerektiğini savundu. Geçen yıl Pekin, ekonomiyi canlandırmak için bir dizi tedbir almıştı.

GCM Yatırım Banner

Bunlara altyapı projelerini finanse etmek için yerel yönetim özel amaçlı tahvil ihraçlarının artırılması, borç verme oranlarının düşürülmesi, vergilerin düşürülmesi ve bütçe açığı oranının gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYİH) yüzde 3,6’sına yükseltilmesi dahildi. Fakat bu tür önlemler, GSYİH’nin bir yüzdesi olarak genel devlet borcunu da artırdı ki bu da yerel yönetimler arasında daha büyük temerrüt riskleri endişelerine yol açtı.

Ma şu ifadelerle durumu açıkladı:

Ma Jun Çin Ekonomisi Paradoks Diğer riskin tahvil temerrütleri olduğunu belirten Ma, Çin’de yeni Covid-19 enfeksiyonlarının yeniden yükselişi ve virüsün dünyanın geri kalanına yayılmasını çevreleyen belirsizliğin Çin’in dış ticaretini, yatırımlarını ve diğer ülkelerle teknolojik alışverişini engelleyebileceğini, bunun Çin ekonomisi üzerinde kesintili bir etkisi olacağını dile getirdi.

Ma, Pekin’in sermaye çıkışları üzerindeki bazı kontrolleri gevşetmeyi düşünmesini önerdi. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki yeni başkanlık idaresi konusunda biraz iyimser olduğunu ifade ederek, bunu bu yıl Çin ekonomisi için ana potansiyel yukarı yönlü fırsat olarak sıraladı.

Başkan Joe Biden’ın iklim değişikliği, halk sağlığı ve nükleer silahların kontrolü konularında Çin ile çalışmanın yollarını arayacak gibi göründüğünü aktardı. Ek olarak, Çin-ABD ticaretindeki gerilimin bazı bölgelerde rahatlaması için fırsatlar öngördü.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/2Ç Kar/Zarar 35.99%/64.01%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın