Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Çin Caixin İmalat PMI Son 6 Ayın En Yükseğine Çıktı

Çin’de imalat PMI Ağustos ayında piyasa beklentisinin üzerinde gelirken, sektörde genişlemenin yeniden başladığı işareti geldi.
Çin Caixin İmalat PMI Son 6 Ayın En Yükseğine Çıktı
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Çin’de Cuma günü açıklanan verilere göre Caixin/S&P küresel imalat satın alma yöneticileri endeksi Ağustos ayında piyasaların beklediğinden daha iyi geldi. Ağustos PMI verileri Çin genelinde faaliyet koşullarının iyileştiğini, imalat sektörünün güçlendiğini, satın alma faaliyeti ve personel seviyelerinin hızlı şekilde büyüdüğünü gösterdi.

Caixin imalat PMI, Ağustos’ta 49,2’den 51,0 değerine yükseldi. Piyasanın beklentisi 49,3 gelmesi olurken, son altı ayın en yüksek seviyesi kaydedildi.

Açıklanan bu veri yeni bir iyileşmenin ilk sinyalini verdi. Genel iş koşullarını destekleyen yeni siparişlerde artış oldu. Şirketler temelin sağlam olduğunu belirtirken, piyasa koşullarındaki hafif iyileşme müşteri harcamalarının da artmasını sağladı.

Yurt dışındaki yeni işlerde düşüş olmasına rağmen satışların genelinde iyileşme gerçekleşti. Yeni ihracat siparişlerindeki düşüş Temmuz ayına göre zayıfladı.

Yeni iş alımının artması, firmaları satın almalarını artırmaya teşvik ederken, Temmuz ayında gerçekleşen düşüş hafif dengelenmiş oldu. Mamul stokları Ağustos’ta üst üste ikinci aylık artışını kaydetti.

Tedarikçi performansında söz konusu dönemde hafif iyileşme oldu. Malzeme kullanımındaki artış teslimat sürelerini de hızlandırdı.

Çin’de İmalat Sektörü Genişlemeye Geri Dönüyor

Caixin Insight Group Kıdemli Ekonomisti Dr. Wang Zhe, Ağustos verilerinin imalat sektöründe iyileşme olduğunu gösterdiğini söyledi.

Hem arz hem de talebin arttığını, yüksek sıcaklığın etkisine rağmen bazı üreticilerin üretiminde genel pazar talebinin genişlediğini, toplam yeni siparişler ve üretim göstergeleri ile arzın arttığını ve genişleme bölgesine geri döndüklerini belirtti.

Yeni ihracat siparişlerinde toparlanma olsa da büyük ekonomilerde resesyon riskinin artması nedeniyle hala 50 seviyesinin oldukça altında olduğunu, bunun da Çin’in dış talebini bastırdığını dile getirdi.

Yasal uyarı: Bu haber sadece bilgilendirme amaçlıdır. Paratic.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Bu haberde yer alan görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihinize uygun olmayabilir. Bu nedenle yalnızca burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Manşet Haberleri

Hizmetlerimizi geliştirmek ve yasal mevzuata uygun şekilde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve iptal için Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2025/1Ç Kar/Zarar 37.60% / 62.40%
Hesabınızı şimdi oluşturun!
Kolay kayıt, hızlı işlem ve uzman analizlerle başarıya giden yolda lider adımı atın.