Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 13. Büyükelçiler Konferansı’nın açılışında konuşma yaptı. 2022 yılının Türkiye için doğrulanma yılı olarak kabul edileceğini, Türkiye’nin uluslararası birçok konuda önder olduğunu, barışçıl bir duruş sergilediğini ve adil bir dünya düzeninin bayraktarlığını yaptığını ifade etti.
kolayca yatırım yapın
Özellikle son yıllarda Suriye’deki krizler, mülteci sorunları, Azerbaycan-Ermenistan arasındaki savaş, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi gibi birçok sorun, Türkiye’yi politik bir duruş sergileme mecburiyetinde bırakmıştır. Çavuşoğlu, söz konusu kriz süreçlerinde Türkiye’nin izlediği yol haritasını, arabuluculuk faaliyetlerini ve Türkiye’nin uluslararası arenadaki öneminden bahsetti.
Çavuşoğlu konuşmasına salgın döneminde dünyanın neresinde olursa olsun vatandaşların yanında durduklarını ve bu süreçte yardıma ihtiyacı olan diğer milletlere de yardım eli uzattıklarını hatırlatarak başladı.
“2022 Birçok Açıdan Türkiye İçin Doğrulanma Yılı”Bakan Çavuşoğlu, kritik noktalarda yapılan tespitlerin ve bunların üzerine inşa edilen politikaların doğruluğunun net bir şekilde görüldüğünü ileri sürerek 2022’nin birçok açıdan Türk dış politikasında bir “Doğrulanma Yılı” olduğunu ifade etti.
Son yıllarda dünyanın ve Türkiye’nin bir gül bahçesi olmadığını, bu duruma çözüm olarak her türlü fırsatı değerlendirerek olumsuzlukları ortadan kaldırmak adına stratejik bir yol izleyecekleri vaadinde bulunduğunu hatırlattı.
“Türkiye’nin Tek Bir Bölgesi Olmadığının, Farklı Dinamiklere Sahip Bir Kavşakta Olduğunun Bilincindeydik”Çavuşoğlu, Türkiye’nin tek bir bölgesi olmadığını, farklı dinamiklere sahip bir kavşakta olduğunu dile getirdi. Türkiye’nin çevresinde eş zamanlı olarak farklı sınamaların, menfaatlerin, ittifakların, mücadelelerin olduğunu aktardı. Bu süreçlerin, Türkiye’nin idare ve karar alma reflekslerini geliştirdiğini vurguladı.
Politika araçlarından olan yenilikçi kavramına vurgu yapan Çavuşoğlu, günümüzde geliştirilmesi gereken temel yetenekleri arabuluculuk, dijitalleşme ve stratejik öngörü olarak sıraladı.
“Türkiye İnsani Dış Politikamız Sayesinde Yıllar Boyu Konuşulacak Başarılara Kavuştu”Türkiye’nin dış politikada sergilediği tutumuyla başarılara kavuştuğunu ifade ederek, düşünceleri uzaktan izleyen değil, zihinleri buluşturan aktif bir katılımcı diplomasi modelini başarıyla oluşturduklarını aktardı.
Avrupa Birliği stratejik hedefi doğrultusunda, Yeniden Asya ile programlı bir dış politikayı somut eylem planlarıyla uygulamaya konulduğuna değindi. Yüksek Düzeyli Stratejik İş Birliği kapsamında mekanizmaların sayısını Kolombiya ile 28’e çıkardıklarını belirtti.
Üçlü ve dörtlü iş birliği süreçleri kapsamında çalışmalarına devam ettiklerini, son olarak Haziran’da Türkiye-Azerbaycan-Kazakistan sürecini ilk defa “Üçlü Dışişleri ve Ulaştırma Bakanları” formatında topladıklarını hatırlattı.
Ayrıca Azerbaycan, Özbekistan ile Ticaret ve Ulaştırma Bakanlarının katılımıyla yeni bir konseptte buluştuklarını ifade etti. Kazakistan-Türkiye-Azerbaycan dışişleri ve ulaştırma bakanları Bakü’de bir araya gelmişti. İşbirliği, Hazar Geçişli Doğu Batı Orta Koridoru’nun potansiyelinin geliştirilmesi konuları görüşülmüştü.
Küresel gıda krizinin çözümü doğrultusunda, Ukrayna tahılının ihracatının sağlanması yönünde yapılan tahıl koridoru girişimlerini söyledi. Söz konusu süreçle ilgili bugün Ukrayna limanlarından 2 geminin daha yola çıktığı bilgisi Milli Savunma Bakanlığı tarafından duyuruldu.
“Bölgede Türkiye Olmadan İş Yapılamayacağını Göstermiş Olduk”Türkiye’nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) enerji konusundaki denklemlerden dışlanmasını engellediklerini bildiren Çavuşoğlu, Türkiye’ye karşı yapılan girişimleri sismik araştırma ve sondaj faaliyetleriyle ve 2019 Libya anlaşmasıyla bozduklarını aktardı.
Süreçte Türkiye’nin kıta sahanlığı sınırlarını belirlediğini, şimdi ise Türkiye’yi içerecek alternatifler aranmaya başlandığını ortaya koydu.
“Tek Başına Başardıklarımızı Avrupa Birliği (AB) ile Yapıyor Olsaydık AB Tüm Dünyada Küresel Aktör Olurdu”Türkiye’nin küresel anlamdaki başarılarını vurgulayan Çavuşoğlu, Ukrayna krizi konusunda Türkiye’nin tavrını ve çözüm odaklı yaklaşımını hatırlatarak “Tarihin akışı, Türkiye’nin dostluğunu öğretti.” dedi.
Türkiye’nin aktif olmasının bir zorunluluk olduğunu ifade ederek Türkiye’nin uluslararası arenadaki önemini “Her krizde Türkiye yanınızda olmasını isteyeceğiniz bir ülkedir. Türkiye, doğal ve güçlü bir ortaktır.” şeklinde dile getirdi.
“Avrupa’nın Türkiye’ye İhtiyacı Var”Çavuşoğlu, Avrupa Birliği’nden somut adımlar atılmasını beklediklerini, Türkiye’nin vazgeçilmez bir ülke olduğunu yeniden gündeme getireceklerini söyledi. Tüm stratejik süreçlerde Avrupa’nın Türkiye’ye ihtiyacı olduğunu aktardı.
Ukrayna’daki savaşın adil bir barışla sona erdirilmesini temenni ettiklerini belirterek Ukrayna’ya güçlü destekler verdiklerini, krizlerin çözümü için tarafları Antalya ve İstanbul’da bir araya getirdiklerini tekrar hatırlattı.