Ticaret Bakanı Ömer Bolat, katıldığı İş Dünyası İstişare Toplantısında sivil toplum kuruluşları temsilcileriyle buluştu. Özel sektöre indirim çağrısı yapıldığını hatırlatan Bolat, çok sayıda kuruluşun kampanyaya destek verdiğini söyledi.
Bu durumu memnuniyetle karşıladıklarını, başta otomotiv ve gayrimenkul olmak üzere gıda, giyim, perakende, mobilya, elektronik eşya, lokanta ve otel gibi hizmet sektöründe yapılan fiyat indirimlerinin vatandaşları kısmen de olsa memnun ettiğini belirtti.
Türkiye Yüzyılı vizyonu çerçevesinde hükümetin vatandaşların refahını artırmaya yönelik çalışmalarının ve istişare anlayışlarının kesintisiz sürdüğünü vurguladı.
“Türkiye de Olumsuz Etkilendi”
Bolat, küresel faktörlere ilave olarak jeopolitik riskler ve deprem felaketi ile özellikle son dönemde maruz kalınan döviz kuru ataklarının fiyatlara olan yapışkanlığına işaret etti ve yüksek bir enflasyonla karşı karşıya kalındığını paylaştı.
Hükümetin enflasyon sorununu bilincinde olduğunu, ilk günden beri dar ve sabit gelirli kesimlerin hayat pahalılığından etkilenmemesi için gelir artırıcı tedbirler aldığını ifade etti.
“500 Büyük İşletme Katıldı”
Ticaret Bakanı, indirim çağrısı kapsamında Bakanlığa başvuran ve fiyat indirimlerini sunan yaklaşık 500 büyük işletmenin 55 bine yakın şubesiyle gıdadan tekstile, mobilyadan elektroniğe, beyaz eşyadan hizmetler sektörüne kadar pek çok farklı grubun kampanyaya katıldığını duyurdu.
Bolat, devam eden denetimlere ek olarak gerekli hukuki düzenlemeleri hızlıca hayata geçirdiklerini, bu çerçevede Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu ile Reklam Kurulu tarafından perakende marketlerden otomotiv işletmelerine kadar fahiş fiyat artışı, stokçuluk, aldatıcı ve yanıltıcı uygulamalar içindeki yüz binlerce işletmeye idari para cezası uygulandığını açıkladı.
2023’te uygulanan idari para cezalarının toplamının 710 milyon TL’ye ulaştığını aktardı ve Bakanlığın bu şirketlere asla müsamaha etmeyeceğini vurguladı.