Geçtiğimiz hafta S&P Global tarafından Türkiye için açıklanan rapordan güç alan Borsa İstanbul BIST 100 endeksi, haftanın ilk gününde çifte rekora imza atarak kapanışını 8484 puandan yapmıştı. Bugün sabah saatlerinde 8562 puana kadar çıkan endeks, kapanışını yüzde 0,3 artışla 8513 puandan gerçekleştirdi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 3 Ekim’de Eylül ayına yönelik enflasyon verilerini açıkladı. Verilere göre tüketici fiyat endeksi (TÜFE), Eylül’de yıllık yüzde 61,53, aylık bazda yüzde 4,75 arttı. Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise Eylül ayında enflasyonun yıllık bazda yüzde 130, aylık bazda yüzde 6,24 yükseldiğini açıkladı.
Piyasalar, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın bugünkü açıklamalarına odaklandı. Erkan, Bütçe Komisyonu’nda sunum yaptı ve fiyat istikrarının temel amaçları olduğunu ve bunu sağlamak için tüm araçları kullanacaklarını açıkladı. Enflasyonda tek hanenin 2026’da görüleceğini, büyümeden ödün vermeden dezenflasyon sağlanabileceğini belirtti.
Kaynak: Paratic Piyasalar
Güne 8547 puandan başlayan BIST 100 endeksi, 8562 puana kadar yükselse de bu noktadan gelen kar satışlarıyla kazancını azalttı. Yine de tüm zamanların en yüksek kapanışını gerçekleştiren endeks, günü yüzde 0,3 artışla 8513 puandan tamamladı. 3 Ekim’de görülen 8562 puan ise görülen en yüksek seviye olarak kayıtlara geçti.
BIST 100 önceki kapanışa göre 26 puan artarken toplam işlem hacmi 160 milyar TL seviyesinde oldu.
Analistler teknik açıdan endekste 8600 ve 8700 seviyesinin direnç, 8500 ve 8400 puanın destek olduğunu ifade ediyor.
Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 3,8 ile metal eşya, makina olurken en çok kaybettiren yüzde 3,13 ile menkul kıymet yatırım ortaklığı oldu. Bankacılık yüzde 1,9 değer kaybederken holding endeksi yüzde 0,8 yükseldi.
“8800 Puana Çıkabilir”
Ekonomist Tunç Şatıroğlu, Kanal Finans Youtube kanalında Borsa İstanbul’a yönelik değerlendirmelerini paylaştı. Borsa İstanbul BIST 100 endeksinde beklendiği gibi 8400 seviyenin kırıldığını söyleyen Şatıroğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in Londra’da yatırımcılarla buluşacağını hatırlattı. Şimşek’ten güzel haberler gelmesi durumunda yükselişin 8700 – 8800 puana doğru devam edebileceğini belirtti.
Şimşek’in yatırımcılarla buluşmasının ardından beklentinin biteceğini aktaran uzman, enflasyona yönelik değerlendirmelerini de paylaştı. Şatıroğlu, enflasyonun bugüne kadar sürekli beklentilerin üzerinde gerçekleştiğini dile getirdi ve yabancıların bu tahminlere inanmadığını ifade etti.
“Yabancı Takas Oranında Düşüş Var”
Borsada yabancı takas oranının arttığına yönelik bir bakış açısının olduğunu kaydetti ve bunun gerçeği yansıtmadığını bildirdi. Artışın QNB Finansbank (QNBFB) hisselerinde meydana geldiğini, piyasa öncesi pazarda çok az bir kısmı halka açık olduğu için anormal bir artış görüldüğünü belirtti.
QNBFB olmadan bakıldığında Ağustos ortasından beri aslında yabancı takasında düşüş olduğunu vurguladı.
“Şimşek’in Takvimi Yoğun”
Ekonomi Ekranı’nda konuşan Tacirler Yatırım Araştırma Direktörü Kadirhan Öztürk, Borsa İstanbul’daki mevcut durumu değerlendirdi. Şimşek’in bu haftaki takviminin oldukça yoğun olduğunu aktaran Öztürk, görüşmelerin arka arkaya olacağını en sonunda körfezde tamamlanacağını söyledi söz konusu gelişmelerin borsada alım getirdiğini ifade etti.
Analist, Şatıroğlu’nun da dediği gibi yabancı takas oranını gerçekleri yansıtmadığına değindi. Verilerin Finansbank’ın etkisiyle farklı göründüğünü dile getirdi ve kendi hesaplamalarına göre Borsa İstanbul’da yabancı takas oranının yüzde 10 ile yüzde 15 seviyesinde olduğunu bildirdi. Son 2-3 haftalık dönemde yabancı girişinin iyice yataya bağlandığını aktardı.
“Bu Hafta İçinde Alınması Gerekiyor”
Öztürk, yatırımcılara tavsiye vererek “İyi düşündüğünüz, bilançolarının iyi geleceğine inandığınız şirketleri, orta vadeli yani 3 ay için tutmayı düşünüyorsanız pozisyonunuzu bu hafta içerisinde almış olmanız gerekiyor.” dedi.
Ekim ayının 20’sinden sonra bilanço döneminin başlayacağını ve borsada olumlu bir ivmenin kendini gösterdiğini paylaştı.