Ekim ayının başlarında 8500 seviyelerinden hızla gerileyerek yaklaşık 1000 puan düşen Borsa İstanbul BIST 100 endeksinde gözler yabancı yatırımcılarda. Seçim sürecinin ardından Haziran ve Temmuz aylarında alım yapan yabancı yatırımcılar, son üç aylık dönemde satıcılı hareket etti.
kolayca yatırım yapın
29 Mayıs – 4 Haziran arasındaki dönemde 10 haftalık süreçte 1 milyar 876 milyon dolarlık alım yapan yabancılar, sonraki 11 haftada 846 milyon dolarlık satış yaptı. Böylece seçim sonrasındaki 21 haftayı kapsayan süreçte nette sadece milyar 30 milyon dolarlık yabancı girişi kaydedilmiş oldu.
Uzmanlar, yeni ekonomi yönetiminin ardından yabancı yatırımcının Ortodoks politika mesajlarının olumlu karşılanacağını ve yabancı yatırımcı girişinin hızlanacağını belirtmişti. Fakat yabancı yatırımcıların tercihleri beklentileri karşılayamadı.
Kaynak: Paratic Piyasalar
Seçimden önce 4500 seviyelerinde bulunan BIST 100 endeksi, seçim sürecinin ardından belirsizliğin sona ermesi ve yeni ekonomi yönetiminin attığı adımlarla hızlı bir yükseliş kaydetmişti ve Ekim başında 8500 seviyelerine kadar çıkmıştı.
7 Ekim’de başlayan İsrail – Hamas arasındaki savaşın ortaya çıkardığı panik havası, Borsa İstanbul’daki panik satışları ve yabancı para girişinin olmaması gibi etkenler borsanın 8500 puana veda etmesine neden oldu. BIST 100 endeksi haber yazım itibarıyla yüzde 0,4 artışla 7736 puanda bulunuyor.
Erdoğan’ın Açıklamaları
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Orta Doğu’da Gazze’ye yönelik acımasızca saldırılar düzenleyen İsrail’e karşı oldukça sert ifadeler kullandı. Erdoğan daha önce İsrail’in terör örgütü gibi davrandığını, soykırım ve katliam yaptığını vurgulamıştı. İstanbul’da düzenlenen son mitingde ise tekrar “Bir gece ansızın gelebiliriz” ifadelerini kullandı.
Yeni ekonomi yönetiminin attığı adımlar, yabancı yatırımcı tarafından olumlu karşılanmıştı.Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları ve bankalar Türkiye için ılımlı açıklamalar yaptı. Fakat yabancıların alımları istikrarlı şekilde devam etmedi.
Politika Faizi ve Tahviller
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Hafize Gaye Erkan, beş aylık süreçte politika faizini yüzde 8,5’ten yüzde 35’e çıkardı. Bu süreçte Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yabancı yatırımcı çekmek ve sıcak para sağlamak için ABD, İngiltere, Katar, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Fransa ve Fas’ta görüşmeler yaptı.
Ekonomi yönetiminin attığı adımlar TL tahvil faizlerinde hızlı bir artışa neden oldu. Fakat yabancı kuruluşlar TL tahvilde alım tavsiyesi vermek için erken olduğunu belirtiyor. New York Merkezli ABD Yatırım Bankası JPMorgan’dan stratejistler, 10 yıllık TL cinsi tahviller için tavsiye vermek için yüzde 35,7 seviyesini beklediğini açıkladı. TL 10 yıllık tahviller 30 Ekim’de 28,1 düzeyinde bulunuyor.