Küresel pay piyasaları, son günlerde yaşanan gelişmelerle şekilleniyor. Silicon Valley Bank ve Signature Bank’ın iflası, piyasalarda büyük ses getirirken durumdan en çok etkilenen bankacılık sektörü oldu. Kaygıların maksimum seviyede olduğu süreçte iflasların devam edip etmeyeceği tartışılmaya devam ediyor.
Borsa İstanbul’da zaten inişli çıkışlı bir seyir hakimken Amerika Birleşik Devletleri’nden (ABD) gelen haber akışı, stres seviyesini yükseltti. 13 Mart ile başlayan yeni haftanın ilk gününde gelen iflas haberleri, emtia fiyatlarını doğrudan etkilerken Borsa İstanbul negatif eğilimini sürdürdü.
ABD Merkez Bankası’nın (FED) bir sonraki toplantıda faiz oranını 50 baz puan artıracağı düşünülürken bankacılık sektöründeki büyük kriz tahminleri değiştirdi. Silikon Vadisi’ndeki teknoloji şirketlerine kredi veren Silicon Valley Bank, teknoloji şirketlerinin uzun süredir beklenen çıkışı yapamamasından ve küresel krizlere yenik düşmesinden etkilendi.
Bu çerçevede ABD tarafında bazı uzmanlar FED’in faiz konusunda aynı çizgide devam etmesinin büyük bir finansal krize neden olabileceğini vurguluyor.
Krizlerin ardından ABD ve Avrupa’daki borsalarda ciddi satışlar görüldü. Uzmanlar yurt dışındaki gelişmelerin Borsa İstanbul’u etkileyeceğine kesin gözüyle bakıyor. Ancak bunun hangi şiddette olacağı ve ne zamana kadar devam edeceği ana merak konusu olarak karşımıza çıkıyor.
Dünyanın önde gelen bankalarından biri olan İsviçreli yatırım bankası Credit Suisse de ciddi kayıplar vererek korkunun boyutunu artırdı. Gün içinde yüzde 8 gibi sert düşüşleri işaret eden banka, akıllara SVB ve Signature Bank iflasının diğer bankalara da yansıyabileceğini ihtimalini getirdi. Robert Kiyosaki, yaptığı açıklamada iflas dalgasında sırada Credit Suisse’nin olduğunu söyledi.
Hüseyin Akseki Yabancı Yatırımcıya Dikkat Çekti
İnfo Yatırım’da konuşan Analist Hüseyin Akseki, Borsa İstanbul’un mevcut durumunu değerlendirerek henüz yabancı yatırımcı girişinin olmadığına dikkat çekti. Seçim süreciyle ilgili gelişmelere vurgu yapan Akseki, yabancı yatırımcının Türkiye’deki gelişmeleri görmek istediğini belirtti.
Cumhurbaşkanlığı seçimi için adayların netleştiğini, seçime yönelik anketlerin gelmeye başlamasıyla Borsa İstanbul’daki gidişatın farklılaşabileceğini belirtti. ABD’den gelen iflas haberlerinin devam etmesi durumunda temkinli olunması gerektiğini bildirdi.
Depremin ardından Borsa İstanbul’un Varlık Fonu ve Bireysel Emeklilik Sistemi ile ayakta durduğunu, bunların alımları yavaşlatması durumunda aşağı yönlü bir gevşeme olabileceğini dile getirdi.
Alım Yapmak için Hangi Seviyeler Takip Edilmeli?
Akseki, borsada alım yapmak için BIST 100 endeksinde 5500 – 5568 – 5704 seviyelerinin takip edilmesi gerektiğini ifade etti. Kendisinin şu anda nötr olduğunu paylaşan uzman, geçmiş deneyimlerini hatırlatarak pozisyon almadan temkinli hareket ettiğini belirtti.
Alım yapmak için direnç noktalarının kırılması ve bu seviyelerin üzerinde kapanışların görülmesi gerektiğini kaydetti.
GCM Yatırım Araştırma Müdürü Kudret Ayyıldır
GCM Yatırım Araştırma Müdürü Kudret Ayyıldır, 2008’de yaşanan büyük finansal krize işaret ederek aynı domino etkilerinin son günlerde yaşanan sorunlardan sonra görülmeyeceğini aktardı. Fakat iflasların piyasalar için bir risk faktörü olduğunu, FED’in faiz kararına yönelik tahminlerin değiştiğini paylaştı.
FED’in faiz oranını sabit bırakabileceğini kaydeden Ayyıldır, Borsa İstanbul’da 5250 destek seviyesinin kritik olduğunu söyleyerek bunun üzerinde kalındığı sürece bir problem olmadığını kaydetti. Ancak 5250’nin altına inilmesi halinde 5100’e kadar bir düşüşün görülebileceğini belirtti.
Uzman, yatırımcıların borsaya iki unsurlu bakması gerektiğini vurguladı. Fiyat anlamında sektörlerin geldiği noktaya ve zirve seviyelerinden ne kadar uzakta olduğuna dikkat edilmesi gerektiğini paylaştı. Zirve seviyesine yakın veya uzak olsa bile ne kadar hikaye barındırdığının belirleyici olduğunu bildirdi.
Kaynak: Paratic Piyasalar
Haftanın ilk gününü 5323 puandan kapatan BIST 100 endeksi, güne 5331 puandan açılış yaptı. Satıcılı başlayan seyir saat 13:00 ile 17:00 itibarıyla yerini alıcılı bir tabloya bıraksa da gün sonuna doğru yoğun satışlar görüldü. Endeks, günlük yüzde 2,18 değer kaybederek kapanışını 5207 puandan yaptı.
BIST 100, önceki kapanışa göre 115,87 puan düşerken toplam işlem hacmi 74,6 milyar TL seviyesinde oldu.
ABD’de önde gelen bankaların iflası yurt içi bankacılık sektörüne yönelik endişeleri artırmasına rağmen ciddi bir kayıp gerçekleşmedi. Bankacılık endeksi yüzde 0,33 değer kaybetti.
Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 0,85 ile menkul kıymet yatırım ortaklığı, en çok kaybettiren ise yüzde 3,61 ile kimya, petrol, plastik oldu. Holding endeksi ise yüzde 2,09 düşüş gösterdi.
Gün içinde küresel pay piyasalarının odaklandığı ABD Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) açıklandı. ABD’de enflasyon beklentiler doğrultusunda bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6 yükseldi.
Analistler, bankacılık sektöründeki sorunların ardından FED’in 25 baz puanlık faiz artırımı yapacağı beklentisinin arttığını savunuyor.