Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Borsa İstanbul Stresli Günün Sonunda Yüzde 1,8 Değer Kazandı!

Gün içinde 8179 puana kadar düşen Borsa İstanbul BIST 100 endeksi, kapanışa yaklaşırken gelen alımlarla yüzde 1,8 artarak 8487 puan çıktı. Uzmanların yorumu ne?
Borsa İstanbul Stresli Günün Sonunda Yüzde 1,8 Değer Kazandı!
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Borsa İstanbul’da sert düşüşlerin dikkat çektiği gün sona erdi. Günün ilk yarısında negatif hareketliliklerle dikkat çeken BIST 100 endeksi, devamında toparlanmayı başardı. Endeks, kapanışını yüzde 1,8 artışla 8487 puandan yaptı.

Uzmanların büyük çoğunluğu borsada yukarı yönlü hareketliliklerin olacağını vurgulamaya devam ediyor. Yabancı kuruluşlardan ve bankalardan gelen pozitif raporlar beklentileri yükseltirken yaklaşan bilanço döneminin de endekse olumlu etki edeceği düşünülüyor.

Borsa İstanbul Stresli Günün Sonunda Yüzde 1,8 Değer Kazandı!Kaynak: Paratic Piyasalar

Güne 8386 puandan başlayan ve devam eden saatlerde 8179 puana kadar gerileyen BIST 100 endeksi, bu seviyeden gelen alımlarla yönünü pozitife çevirdi. Endeks kapanışını yüzde 1,8 artışla 8487 puandan yaptı.

Bir önceki kapanışa göre 154 puan artan endekste toplam işlem hacmi 165 milyar TL seviyesinde oldu.

GCM Yatırım Banner

Endekste 8500 seviyesi direnç, 8300 ve 8200 puan destek olarak takip ediliyor.

Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 4,2 ile menkul kıymet yatırım ortaklığı olurken en çok gerileyen yüzde 0,6 ile bilişim oldu. Bankacılık yüzde 3,2, holding yüzde 1,4 değer kazandı.

En Çok Artan-Azalan Hisseleri Görmek için Tıklayın

En fazla para girişi Bim (BİMAS), Vakıfbank (VAKBN), Tüpraş (TUPRS), Astor Enerji (ASTOR) ve İş Bankası (ISCTR) olurken en fazla para çıkışı olan hisseler Koç Holding (KCHOL), Ford Otomotiv (FROTO), Sabancı Holding (SAHOL), Gıpta Ofis (GIPTA) ve Cw Enerji (CWENE) oldu. (Kaynak: Matriks)

Günün Önemli Haberleri

Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı İbrahim Ömer Gönül, gün içinde yaptığı açıklamada halka arzlardaki tavan furyasına değindi. Gönül, BIST 100 endeksindeki rekorların halka arzlarla ilgisi olup olmadığına da açıklık getirdi.

Sabancı Holding (SAHOL), enerji alanında yurt dışındaki gücünü artırmak amacıyla ABD’de güneş enerjisi santrali ve depolama tesisi yatırımlarından oluşan Oriana Solar’ın tüm hisselerini satın aldığını açıkladı.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), menkul kıymet istatistiklerini paylaştı. Yabancı yatırımcılar 22 – 29 Eylül haftasında 98,3 milyon dolarlık hisse senedi sattı.

Ünlü & Co, Bizim Toptan (BIZIM), Migros (MGROS), Şok Marketler (SOKM) ve Bim Birleşik Mağazalar (BIMAS) için hedef fiyatını yükseltti.

Borsadaki Hareketliliğin Kaynağı Ne?

Yatırım Finansman, Türev Piyasalar ve Yatırım Danışmanlığından Sorumlu Dr. Nuri Sevgen, Nasıl Bir Nasıl Bir Ekonomi TV’de borsaya yönelik yorumlarını paylaştı. Bir önceki gün yüzde 2’nin üzerinde değer kaybeden BIST 100 endeksinin yurt dışından olumsuz etkilenmediğini, ancak yurt içinde bazı gelişmeler olduğunu belirtti.

Haber akışında bazı başlıkların öne çıktığını, bunlardan ilkinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın rahatsız olduğuna dair bir söylenti olduğunu ve ikincisinin de Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in Londra’daki görüşmeleriyle ilgili net bir haber gelmemesi olduğunu paylaştı.

Londra’da finans konusunda bir anlaşmaya varılamadığı ve ciddi bir kaynak gelmeyecek gibi endişelerin düşüşlerde etkili olduğunu söyleyen Sevgen, piyasada spekülasyonların ön planda olduğunu ifade etti.

BIST 100 endeksinde 8350 – 8400 puanın üzerinde kalınması durumunda işlerin normale dönebileceğini, ancak altındaki hareketliliklerin düşüşe işaret edeceğini dile getirdi.

“Ayakkabı Alırım Diye Borsaya Giriyorlar”

Sözcü’ye demeç veren Finansal Piyasalar Uzmanı İris Cibre, halka arz furyasına dikkat çekti. Borsa İstanbul’a yönelik “halka arzdan üç beş kuruş kazanma yeri” algısının iyice yerleştiğini savundu. Cibre, “Amaç bu ayki elektrik paramı ödeyeyim, hamburger alayım, kendime 1 çift ayakkabı alayıma döndü.” ifadelerini kullandı.

Yatırımcıların borsaya “garanti para” algısı ile yöneldiğini, fakat ilk para kaybında yatırımcı göçünün başlayacağını vurguladı.

“Sermaye Piyasaları Tavana Yayıldı”

Portföy değerlerine göre yatırımcı sayısındaki gelişmelerin Borsa İstanbul’da halen tabana yayılma olmadığının bir göstergesi olduğunu söyledi. Uzman, sermaye piyasalarının tavana yayıldığını, Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) verilerine göre borsada 1 milyon lira üzeri portföye sahip 217 bin 718 kişinin, borsadaki yatırımcıların yüzde 2,8’ini oluşturduğunu kaydetti. Toplam portföyün yüzde 90,6’sının bu yüzde 2,80’lik dilimin elinde olduğunu paylaştı.

Kur korumalı mevduattan (KKM) çıkış hedefleri sonrası TL mevduat faizlerindeki yükselişin henüz yatırımcı gözünde borsaya alternatif olmadığını belirten Cibre, halen borsanın “tek kapı” olarak görüldüğünü aktardı.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/2Ç Kar/Zarar 35.99%/64.01%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.