Sermaye Piyasa Kurulu (SPK) Başkanı İbrahim Ömer Gönül, basın mensupların mensuplarının sorularını yanıtlayarak halka arzlarla ilgili kritik bilgiler verdi. Covid-19 pandemisinin ardından halka arzlarda ciddi artış yaşandığını söyleyen Gönül, güncel halka arz verilerini de paylaştı.
kolayca yatırım yapın
2021 yılında 52 şirketin halka arz edildiğini anımsatan Gönül, 2023 yılının Eylül sonu itibarıyla da 34 şirketin ilk halka arz izahnamesinin onaylandığını kaydetti. 2023 Eylül sonu itibarıyla pay piyasasındaki yatırımcı sayısının 7,8 milyona yükseldiğini ekledi.
2023 yılında 33 şirketin borsada işlem görmeye başladığını bildirerek, 1 şirketinse sürecinin devam ettiğini söyledi.
BIST 100 Endeksine Rekorları Halka Arz mı Sağlıyor?
Gazetecilerin, “Borsa İstanbul BIST 100 endeksindeki rekorları halka arzlar mı sağlıyor? Bu yılı kaç halka arzla tamamlarız?” sorusunu yanıtlayan Gönül, şu şekilde konuştu;
“Enflasyonist dönemlerde borsalara yoğun talep olmaktadır. Hem borsanın reel getiri sunması hem de yatırımcı tercihlerinin değişmesi borsaya talebi artırmaktadır. O yüzden sadece halka arzların borsadaki rekorları tetiklediği söylenemez. Tabi ki yeni halka arzlar yeni yatırımcıları da çekiyordur.”
Halka arzın şirketlerin sermaye piyasasından fon temini için rutin başvuru olduğunu belirterek, 2023’te toplamda kaç halka arz olacağına dair kesin bir sayı veremeyeceğini söyledi.
Potansiyeli olan 80 civarında şirketin halka arz için beklediğini paylaşarak, bunların içinde 6-7 milyar liralık halka arz büyüklüğüne ulaşabilecek şirketlerin bulunduğunu vurguladı.
Piyasa Bozuculara 171 Milyon Lira İdari Ceza
“İlk halka arzlarda hisselerin üst üste tavan gitmesi yatırımcıları cezbediyor. Ancak sosyal medya mecralarında ya da farklı platformlarda hisse yönlendirmesi yapıldığını görüyoruz. Tasarruf sahiplerine ne gibi uyarılarınız ve tavsiyeleriniz olacaktır?” yönünde gelen soruyu yanıtlayan Gönül, şu ifadeleri kullandı;
“Yapılan gözetim ve denetim faaliyetlerimiz neticesinde, sosyal medya mecraları, oluşturulan üyelik bazlı gruplar ve sohbet odaları üzerinden hisse pazarlandığını biz de tespit ediyoruz. 2023 yılında piyasa bozucu eylemlere yönelik incelemelerimiz neticesinde 66 gerçek ve 10 tüzel kişiye, toplamda 171 milyon lira idari para cezası verdik.”
Piyasa dolandırıcılığı suçu kapsamında 9 gerçek kişi hakkında suç duyurusunda bulunulduğunu belirterek, 147 gerçek kişi hakkında ise geçici işlem yasağı tedbirinin uygulandığını vurguladı.
Piyasayı bozmaya yönelik eylemlerin önüne geçilmesi ve cezai işlemlerin uygulanması için çalışmalarını kararlılıkla sürdürdüklerine dikkat çekti.
Sosyal Mecrada Yatırımcı Üzerinden Menfaat Sağlanıyor
Gönül açıklamasında, sosyal medya mecralarında gruplar kurarak yatırımcıları yönlendiren kişilerin, grup içerisinde hisselere oluşturdukları talep sayesinde sahip oldukları hisseleri satarak menfaat temin ettiklerini paylaştı.
Gruplar içerisinde yatırımcıları yönlendirerek “al” yönünde tavsiyeler veren kişilerin, eş anlı olarak kendilerinin veya ilişkili olduğu kişilerin sahip olduğu hisseleri yüksek fiyattan satarak menfaat elde ettiklerini vurguladı.
Söz konusu kişilerin böylece yatırımcıları zarara uğrattıklarına işaret etti. Bu sebeple, sosyal medyada bu ve benzeri paylaşım yapanlara itibar edilmemesi gerektiğinin altını çizdi.
Borsayı bilmeyen yatırımcıların profesyonel kurumlara danışması gerektiğine işaret ederek, kısa vadede işlem yapanların da kredi çekip borsaya girmemesi gerektiğini vurguladı.
Halka Arz Her Zaman Tavan Serisi ile Başlamaz
SPK’nın piyasa fiyatlamalarına karışmadığına işaret ederek, “İlk halka arzda tavan tavan gider” umuduyla borsaya gelen yatırımcıya böyle bir garantinin olmadığının altını çizdi. Fiyatların arz/talep dengesiyle oluştuğunu söyledi.
İlk halka arzlara yoğun talep gelmesi sebebiyle fiyatların çok yüksek düzeyde oluşabildiğini bildiren Gönül, “Ancak bu yoğun talep bir noktada kesildiğinde fiyatlarda dengelenme olacağının da unutulmaması gerekir.” dedi.