Yatırım araçları arasında son haftalarda yüksek getiri oranlarıyla öne çıkan Borsa İstanbul, bugün gelen satışlarla geriledi. BIST 100 endeksi yüzde 2 düşüşle 7441 puana indi. Analistlerin büyük bir bölümü geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamalarda kar realizasyonlarının gelebileceği konusunda yatırımcıları uyarmıştı.
kolayca yatırım yapın
10 Ağustos’ta BIST 100 endeksi 7766 puana kadar ulaşmıştı. Söz konusu yeni rekor, kar satışlarının gelmesine neden oldu. Düşüşe rağmen uzmanların büyük bir bölümü yukarı yönlü hareketliliğin devam edeceğini düşünüyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), gün içinde açıkladığı menkul kıymet istatistiklerinde yabancı yatırımcıların 4 Ağustos’ta 139,7 milyar dolarlık hisse alımı yaptığını açıkladı. Yabancılar 9 haftada 2 milyar dolarlık alım gerçekleştirdi.
Kaynak: Paratic Piyasalar
9 Ağustos’ta yüzde 2,5 artışla 7600 puana çıkarak kapanış rekoruna imza atan BIST 100 endeksi, bugün yüzde 2 gerileyerek kazançlarının büyük bölümünü sildi. Endeks bir önceki kapanışa göre 159 puan azalarak kapanışını 7441 puandan yaptı.
Bugünkü gerilemeyle birlikte BIST 100 endeksinde haftalık kazanç yüzde 2,5, aylık getiri ise yüzde 20,2 düzeyinde oldu. 10 Ağustos’ta toplam işlem hacmi 203 milyar liraya kadar çıktı.
Sektör endeksleri arasında en çok kaybettiren yüzde 6 ile orman, kağıt, basım, yüzde 5,8 ile madencilik ve yüzde 5,3 ile iletişim oldu. Ticaret, yüzde 1 artarak tek kazandıran endeks olarak öne çıktı.
“Arka Arkaya Rekor Kırmak Sağlıklı Değil”
Prof. Dr. Murat Ferman, CNN Türk’e verdiği demeçte Borsa İstanbul’daki gidişatı değerlendirdi. Borsada yükseliş grafiğinin ve istikrarın önemli olduğunu vurgulayan Ferman, sermaye piyasalarındaki yükselişin arka planının iyi tahkim edilmesi gerektiğini belirtti.
İlk defa milyonlarla ifade edilen iştirakçi sayısı olduğunu, uzun yıllardır borsanın halktan kopuk kaldığını ve derinleşmediğini söylediklerini hatırlattı. Mevcut senaryoda borsayı orta ve uzun vadede istikrarlı bir büyümeye taşıyacak profilin henüz oluşmadığını aktardı.
Uzman, borsada arka arkaya gelen rekorların çok sağlıklı ve sürdürülebilir gelişmenin işareti olmadığını vurguladı. Dünyada iki ülkenin borsasının çok iyi gittiğini, bunların Arjantin ve Türkiye olduğunu paylaştı. Bu iki ülkede de yatırım alanında alternatif kalmadığı için borsanın enflasyon ile tırmandığını ifade etti.
“Bu Kadar Çok Halka Arz Hayra Alamet Değil”
Ferman, halka arz tarafında da dikkatli olmak gerektiğini, özellikle şirketlerin çok dikkatli ve insaflı olması gerektiğini dile getirdi. Uzman, “Şirketlerin hemen bu furyadan ben de yararlanayım, ucuza sermaye artırayım, bir takım operasyonlar yapayım” şeklinde düşünmesinin doğru olmayacağını kaydetti.
Bu kadar fazla halka arzın hayra alamet olmadığını vurgulayan Ferman, enflasyonun rakamsal anlamda bütün verileri şişirdiğini söyledi. Enflasyon muhasebesi olmayan bilançoların şişirildiğini ve aslında karlı olmadığını belirtti.
Bu kadar hızlı büyüyen bir borsanın teknik analiz temelinden irtibatının koptuğunu, böyle bir durumda performansın orta, uzun vadede sürdürülebilir olamayacağını paylaştı.
Hem yurt içinden hem de yurt dışından borsaya yönelik yoğun bir ilgi gördüklerini ifade eden Ferman, yükselişlerin sürdürülebilir olabilmesi, ileriye taşınabilmesi, ağız ve dil yakmaması için bir parça düzeltme hareketine ihtiyaç olduğunu bildirdi.