Uzmanların ve analistlerin odak noktası haline gelen borsada birçok tartışma kendini gösteriyor. Alınan önlemler ve tedbirler hoş karşılansa da bazı önde gelen isimler bunlar için geç kalındığını, yatırımcıların borsaya olan güveninin büyük ölçüde azaldığını savunuyor. Artışların devam edip etmeyeceği ise en büyük merak konusu olarak karşımıza çıkıyor.
Uzmanlar Borsa İstanbul’un Ocak ayının başında ulaştığı 5660 puanın ardından doyum seviyesine ulaştığını belirtiyor. 2022’de alternatif bir yatırım aracı olmamasından dolayı borsaya yoğun bir talebin olduğunun altını çiziliyor ve yeni yıldaki dalgalı seyir yorumlanmaya devam ediliyor.
Yaşanan ralli sürecinde birçok yatırımcının büyük kazançlar elde ettiğini aktaran analistler, konsolidasyon sürecine girildiğini belirtiyor.
Kahramanmaraş merkezli depremlerin piyasayı olumsuz etkilediğini aktaran uzmanlar, depremin ardından 2 gün borsanın açık kalmasının büyük bir güven kaybına neden olduğunu vurguluyor.
2023 yılında deprem veya seçim süreci olmasa bile endeksin 5700 puanın üstüne çıkacak bir güce sahip olmadığını bildiren analistler, hem ülke ekonomisine hem de şirketlere dikkat çekiyor.
Geçtiğimiz gün açıklanan TVF’nin 1 milyar dolarlık alım yapacağı bilgisi piyasalarda olumlu bir etki yaratsa da taşıma suyuyla değirmenin dönmeyeceği ifade ediliyor.
BIST 100’ün 5000 puanın altına inmemesi için düzenleyici kurumlardan tedbirlerin gelmeye devam edebileceği belirtilirken endeksi ayakta tutabilmek için bu tür kararların seçime kadar süreceğinin altı çiziliyor.
Önlemler, teşvikler ve şirketlere pay geri alımı konusunda getirilen kolaylıklara rağmen Borsa İstanbul’da ciddi bir artıştan söz edilemiyor. Bir gün arayla pozitiften negatife dönen endeksler, borsaya son bir şans veren yatırımcıların panik ve stres seviyesini artırıyor.
2023 yılında meydana gelen sert düşüşlerden dolayı birçok yatırımcı borsadan ayrıldı. Uzmanlar şu an için alınan önlemlerin yeterli gibi görünlmesine rağmen bunların neden daha önceki sert düşüşlere karşı uygulanmadığını sorguluyor.
Analistler endeksin 5000 puanın altına düşmemesi için çaba harcandığını, bu çerçevede inişler çıkışlar olsa da bu seviyede bir müddet kalınabileceğini aktarıyor.
Yoğun satışların geldiğini aktaran uzmanlar ciddi yükselişler konusunda iyimser olamadıklarını, endekslerde yapay hareketliliğin bir müddet kabul edilebilir olduğunu, ancak istikrarlı bir ivmenin yakalanabilmesi için yatırımcıların güveninin sağlanması gerektiğini vurguluyor.
Kaynak: Paratic Piyasalar
Dün kapanışını 5197 puandan yapan BIST 100 endeksi, bugün açılışını 5229 puandan yaptı. Alıcılı başlayan günde 14:00’dan itibaren satışlar gelse de gün sonu pozitif senaryo hakim oldu. Endeks yüzde 0,7 artarak 5237 puana ulaştı.
Endeks önceki kapanışa göre 39 puan artarken toplam işlem hacmi 94,4 milyar lira seviyesinde oldu.
Analistler 5250 ve 5340 seviyelerinin direnç, 5150 puanın destek konumunda olduğunu kaydediyor.
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ekonomisinin yumuşak iniş yapabileceğine dair tahminler arttığından dolayı küresel pay piyasalarında dalgalı bir seyir hakim.
Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 4,5 ile inşaat, en çok kaybettiren ise yüzde 1 ile gayrimenkul yatırım ortaklığı oldu.
Bankacılık endeksi yüzde 0,01 değer kaybederken holding endeksi yüzde 1,4 değer kazandı.
Yarın yurt dışında İngiltere Merkez Bankası (BoE) Başkanı Andrew Bailey’in açıklamaları takip edilecek. Yurt içinde ise imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) piyasaların radarında olacak.