Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Borsa İstanbul, Faiz Kararı, Savaş! Piyasalarda Neler Oluyor?

Haftaya yükselişle başlayan Borsa İstanbul BIST 100 endeksi, sona eren haftada jeopolitik gelişmelerle dalgalandı. Endeks son işlem gününü yüzde 0,58 artışla 7706 puandan tamamladı.
Borsa İstanbul, Faiz Kararı, Savaş! Piyasalarda Neler Oluyor?
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Yurt içi piyasalar, yaklaşık 20 gün önce başlayan İsrail – Hamas arasındaki savaşı fiyatlamaya devam ediyor. Jeopolitik konumu itibarıyla oldukça kritik bir bölgede yer alan Türkiye, bölgedeki en ufak gelişmelerden bile etkileniyor. Borsa İstanbul BIST 100 endeksi son işlem gününü yüzde 0,58 artışla tamamladı.

Savaş sürecinden önce 8500 puana kadar çıkarak yeni rekorlara erişen Borsa İstanbul’da, düşüşlerin gerekçesi olarak birçok faktör sıralanıyor. Orta Doğu’daki gerilimin yanı sıra, yabancı yatırımcı eksikliği ve borsaya yeni girmiş olan yatırımcıların panik satışları gibi faktörler düşüşlerin ana sebepleri olarak sıralanıyor.

Yurt içi piyasalar, tansiyonun oldukça yüksek olduğu dönemde Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz kararına odaklanmıştı. TCMB, 26 Ekim’de yapılan toplantı sonucunda politika faizini yüzde 30’dan yüzde 35’e çıkardı. Bazı ekonomistler, yaptıkları değerlendirmelerde yüzde 5 oranındaki artışın yeterli gelmeyeceğini paylaştı.

Borsada Sert Düşüş, Faiz Kararı, Savaş, Piyasada Neler Oluyor?Kaynak: Paratic Piyasalar

Haftanın son işlem gününde sabah saatlerindeki düşüşlerin ardından alıcılı bir tablo görüldü. Gün içinde 7500 puana kadar inen BIST 100 endeksi, kapanışa doğru toparlandı ve haftanın son işlem gününü yüzde 0,58 artışla 7706 puandan tamamladı.

GCM Yatırım Banner

Endeks önceki kapanışa göre 44 puan gerilerken toplam işlem hacmi 104 milyar TL düzeyinde oldu.

Analistler BIST 100’de 7750 ve 7800 puanlarının direnç, 7550 ve 7400 puanın destek olduğunu belirtiyor.

Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 5,3 ile turizm olurken en çok gerileyen yüzde 1 ile sigorta oldu. Holding yatay kalırken bankacılık endeksi yüzde 0,9 yükseldi.

Hisselere Genel Bakış (Günlük)

İşlem hacmi en yüksek 5 şirket: Türk Hava Yolları (THYAO), Astor Enerji (ASTOR), Tüpraş (TUPRS), İş Bankası (ISCTR), Koç Holding (KCHOL)

En çok para girişi olan 3 şirket: ASTOR, TUPRS, Petkim (PETKM)

En çok para çıkışı olan 3 şirket: KCHOL, Borusan Mannesman (BRSAN), THYAO

BIST 100 en çok yükselen 3 şirket: Mia Teknoloji (MIATK), Bera Holding (BERA), ASTOR)

BIST 100 en çok düşen 3 şirket: Borusan Yatırım (BRYAT), İpek Enerji (IPEKE), Ege Endüstri (EGEEN)

Yabancı Yatırımcılar Satmaya Devam Ediyor

Uzmanlar, borsa için pozitif beklentilerini dile getirirken yabancı yatırımcıların önemini de vurguluyor. Yükselişlerin istikrarlı ve hacimli olabilmesi için yabancı yatırımcı girişinin alım yapması gerektiği belirtiliyor. Fakat açıklanan veriler, yabancı yatırımcıların tutumunun negatif olduğunu gösteriyor.

TCMB, 26 Ekim’de menkul kıymet istatistiklerini paylaştı. Yabancılar, verilere göre 9 – 13 Ekim haftasında 12,6 milyon dolarlık hisse satışı yaptı. Son verilerle birlikte yabancıların satıcılı seyri dört haftaya yükseldi.

Erdoğan’ın Mesajları Nasıl Etkiledi?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, son zamanlarda Gazze’ye ve sivillere yönelik saldırıların artması üzerine ilk günlerde sergilediği tavrı değiştirdi. İsrail’in hastaneleri, okulları, dini yerleşimleri ve çocukları bombalaması üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail’in saldırılarının barbarca olduğunu söyledi.

25 Ekim’de Borsa İstanbul’da iki kez devre kesicinin uygulandığı gün, Erdoğan’ın ifadeleri düşüşlerde etkili olmuştu. Cumhurbaşkanı, “İsrail’e gitme projemiz vardı. İptal Ettik. Gitmeyeceğiz.” ifadelerini kullanmıştı. Piyasalar, bu ifadeleri Türkiye’nin Orta Doğu’daki gelişmelere daha sert tepki vereceğine yönelik beklentilerin oluşmasına neden olmuştu.

Yatırımcılar Halka Arzlara Odaklandı

Borsa İstanbul’da negatif hareketlilikler öne çıksa da yatırımcı sayısındaki artış devam ediyor. Son verilere göre yatırımcı sayısının 8 milyonu aştığı belirtilirken bunların büyük çoğunluğunu halka arz ilgisinden kaynaklandığı ifade ediliyor.

Analistler, yurt içinde tarihin en büyük halka arzı olan Tab Gıda Sanayi ve Ticaret’in (TABGD) de borsadaki düşüşlerde etkili olduğunu paylaşıyor. Küçük yatırımcının Tab Gıda’nın halka arzına katılabilmek için portföyündeki hisselerden ayrıldıkları ve talep toplama sürecine katıldıkları düşünülüyor.

TAB Gıda’nın halka arzına toplamda 4,9 milyon yatırımcı katıldı ve 52.500.000 adet lotun dağıtımı gerçekleştirildi.

Bakan Şimşek’ten Kredi Açıklaması

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 27 Ekim’de yaptığı açıklamada ihracatçıya ve reel sektöre yönelik verilecek krediyi duyurdu.

Şimşek, ihracatçıların arkasında olduklarını vurguladı ve yeni destek paketiyle 25 milyar liralık garanti karşılığında 30 milyar liralık kredi imkanı sunacaklarını bildirdi.

Yeni destek paketleriyle teminat yetersizliği yaşayan firmaların finansmana erişim imkanlarının kolaylaştırılması amaçlanıyor.

Yasal uyarı: Bu haber sadece bilgilendirme amaçlıdır. Paratic.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Bu haberde yer alan görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihinize uygun olmayabilir. Bu nedenle yalnızca burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Manşet Haberleri

Hizmetlerimizi geliştirmek ve yasal mevzuata uygun şekilde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve iptal için Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.