Haftaya İsrail – Hamas arasındaki savaşın şokuyla başlayan Borsa İstanbul’da devam eden günlerde negatif etkilerin azaldığı görüldü. BIST 100 endeksi 10 Ekim’de yüzde 3 artarak savaşın olumsuz etkisinden kurtulduğunu gösterdi. Bugün ise gelen kar satışlarıyla endeks yüzde 1,3 gerileyerek kapanışını 8330 puandan yaptı.
kolayca yatırım yapın
Analistler, İsrail ile Hamas arasındaki sert çatışmaların yakından takip edildiğini belirtirken yatırımcıların Borsa İstanbul’a ilgisini diri tutan halka arz açıklamaları gelmeye devam ediyor. Küresel piyasalarda ABD Merkez Bankası’nın (FED) parasal sıkılaştırma adımlarında sona gelmiş olabileceğine yönelik beklentilerin artmasıyla yüksek risk iştahının kendini gösterdiği belirtiliyor.
Kaynak: Paratic Piyasalar
11 Ekim’de yukarı yönlü hareket eden BIST 100 endeksi, bugün 8482 puandan açılış yaptı. Günün neredeyse tamamında görülen kar satışlarıyla birlikte yüzde 1,3 değer kaybeden endeks 8330 puana düştü.
Önceki kapanışa göre 112 puan azalan endekste toplam işlem hacmi 132,2 milyar lira seviyesinde oldu.
Analistler 8400 ve 8300 seviyesinin destek, 8500 ve 8600 puanın direnç olduğunu belirtiyor.
Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 1,95 ile iletişim olurken en çok gerileyen yüzde 4,2 ile sigorta oldu. Bankacılık endeksi yüzde 0,7 ile ayakta kalmayı başarırken holding yüzde 2 düştü.
Hisselere Genel Bakış
İşlem Hacmi en yüksek şirketler: Petkim (PETKM), Türk Hava Yolları (THYAO), Koza Altın (KOZAL), İş Bankası (ISCTR), Yapı Kredi (YKBNK)
En çok para girişi olan şirketler: Bim (BIMAS), Akbank (AKBNK), ISCTR
En çok para çıkışı olan şirketler: THYAO, Şok Marketler (SOKM), Ereğli Demir ve Çelik (EREGL)
BIST 100 en çok yükselen 3 şirket: Borusan Mannesman (BRSAN), Yeo Teknoloji (YEOTK) ve Konya Çimento (KONYA)
BIST 100 en çok düşen 3 şirket: Şekerbank (SKBNK), Kocaer Çelik (KCAER) ve Migros (MGROS)
Günün Önemli Gelişmeleri
Galatasaray (GSRAY), 1 Haziran – 31 Ağustos dönemini kapsayan finansal raporunu Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP) üzerinden paylaştı. Kulüp, söz konusu süreçte 98 milyon lira kar elde etti.
Türkiye İş Bankası (ISCTR), KAP üzerinden iştirak modeliyle kolaylaştırılmış usulde kısmi bölünmeye karar verdiğini duyurdu.
DMR Unlu Mamuller Üretim Gıda Toptan Perakende İhracat A.Ş. (DMRGD), Hollanda’da bulunan özel bir firma ile tedarik sözleşmesi imzaladı.
QUA Granite Hayal Yapı ve Ürünleri Sanayi Ticaret (QUAGR), yeni açılan üretim hattıyla birlikte yıllık kapasitesini 41 milyon metrekareye çıkararak Türkiye’nin en büyük teknik granit üreticisi oldu.
Borsa İstanbul’da işlem gören spor kulüplerinin finansal verilerinden derlenen bilgilere göre en fazla borcu olan kulüp 9,5 milyar lira ile Galatasaray oldu.
Yeo Teknoloji Enerji ve Endüstri (YEOTK), Azerbaycan’da bir müşterisi ile 5 milyon dolarlık sözleşme imzaladığını duyurdu.
Halka Arzlarda Son Durum
Borlease Otomotiv A.Ş. (BORLS), 25,29 TL üzerinden talep toplamaya başladı. Süreç 11 – 12 – 13 Ekim tarihlerinde devam edecek.
Mhr Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (MHRGY), 12- 23 tarihleri arasında 4,30 TL üzerinden talep toplayacak.
Türkiye’nin en büyük un üreticilerinden Azim Group Holding ve enerji sektöründe ciddi yatırımları olan Koray Holding, halka arz hazırlıklarına başladığını duyurdu.
“Ciddi Bir Etkisi Olmadı”
Stratejist Tunç Şatıroğlu, Kanal Finans Youtube kanalı üzerinden paylaştığı videoda Borsa İstanbul’un genel durumunu değerlendirdi. Orta Doğu’daki gerginliklerden dolayı panik satışı yapılmaması gerektiğini söylediğini hatırlatan Şatıroğlu, 10 Ekim’deki yükselişe işaret ederek savaşın borsaya ciddi bir etkisi olmadığını belirtti.
Haftanın ilk günündeki düşüşlerin borsanın oynanabilir hale gelmesinden kaynaklandığını savundu.
Kurumsal yabancı yatırımcı çekildikten sonra meydanın yerli yatırımcılara kaldığını vurguladı. Savaş sürecine piyasalar açısından baktığını ifade eden uzman, örneğin İsviçre’de bir bankanın batmasının piyasaları daha fazla etkileyebileceğini paylaştı.