Kuzey Kore’nin insan hakları ihlalleri tartışma konusu olmaya devam ediyor. Yayımlanan yeni Birleşmiş Milletler (BM) raporuna göre uygulamaya koyulan koronavirüs kısıtlama ve engelleri, ülkedeki insan hakları ihlallerini ağırlaştırmış durumda.
kolayca yatırım yapın
Raporda öne çıkan ihlal başlıklarının bilgiye erişim, daha sıkı sınır güvenliği ve artan dijital gözetim olması dikkat çekti. Rapor, bu alanlarda vatandaşların ekstra kısıtlamalara tabi tutulduğunu öne sürüyor.
BM İnsan Hakları Ofisi tarafından Seul’de yayımlanan raporun Ekim ayında Genel Kurul’a sunulacağı belirtildi.
Rapor, insan hakları savunucularının dünyanın dört bir yanındaki çeşitli otoriter hükümetlerin, kontrollerini sıkılaştırmak ve muhaliflerine zulmetmek için Kovid krizini istismar ettiğini söylemesinin ardından gelmiş oldu.
Raporda Yer Verilen Bazı Maddeler Açıklandı
Sığınmacılarla yapılan görüşmelere, diğer BM kurumlarından alınan bilgilere ve açık kaynaklı materyallere dayanarak hazırlanan rapor, Kuzey Kore’nin 2020’nin başlarında sınırlarını kapatmasının dış bilgilere erişimi daha da kısıtladığının altını çizdi.
Yetkililerin sınır boyunca ordunun varlığını, çitleri ve kapalı devre televizyon kameraları ile hareket dedektörlerini güçlendirdiğinin belirtildiği raporda, ülkenin yabancı medya içeriğine erişimi engellemek için dijital damgalama ve donanım modifikasyonu gibi yeni teknolojiler kullandığına da yer verildi.
Gıda ve Sağlık Hizmetlerine Erişim Uyarısı
Raporda ayrıca, Kovid salgınının, tıbbi altyapı eksikliğini gerekçe göstererek Kuzey Korelilerin yeterli gıda ve sağlık hizmetlerine erişimini kötüleştirebileceği belirtildi.
Pyongyang yönetimi, daha önceden hak ihlali suçlamalarını defalarca reddetmişti. Hatta BM soruşturmalarını, içişlerine müdahale etmek için ABD destekli bir plan olarak eleştirmişti.
İzole ülke, salgını bildirdikten sonra ilk kez bu ay, Kovid’e karşı zafer ilan etmiş ve sınır bölgeleri dışında yüz maskesi zorunluluğu da dahil olmak üzere bazı kısıtlamaları hafifletmişti.
Toplamda kaç kişinin virüse yakalandığını hiçbir zaman doğrulamayan ülke, bunun yerine geçen ayın sonlarına kadar günlük ateşli vakaları bildirmekteydi.