Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

BIST 100’de Günlük Artış Yüzde 3! Hangi Hisselerde Potansiyel Var?

Haftaya düşüşle başlayan BIST 100 endeksi bugün yüzde 3 artarak 5000 puana oldukça yaklaştı. Uzmanlar nasıl değerlendiriyor. İşte detaylar;
BIST 100’de Günlük Artış Yüzde 3! Hangi Hisselerde Potansiyel Var?
HABER GİRİŞ

Geçtiğimiz hafta ciddi kayıplar veren BIST 100 endeksi, yatırımcıların korkularını ciddi şekilde artırmıştı. Volatilitenin yüksek olduğu süreçte seçime doğru yaklaşırken belirsizlikler de büyük oranda kendini hissettiriyor.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksinin 4700 puanlara kadar düşmesi tansiyonu artırsa da bugün gelen alımlar durumun biraz olsun toparlanmasını sağladı. Uzmanlar 5000 puanın kritik bir seviye olduğunu vurgulayarak belirli seviyelerde Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ve Türkiye Varlık Fonu’nun (TVF) alım için devreye girdiğini ifade ediyor.

BIST 100 Endeksi

BIST 100’de Günlük Artış Yüzde 3! Hangi Hisselerde Potansiyel Var?Kaynak: Paratic Piyasalar

Haftanın ilk gününü yüzde 0,5 artışla 4839 puandan tamamlayan BIST 100, 4 Nisan’a 4842 puandan başladı. Neredeyse günün tamamında alıcılı seyir hakim oldu. Endeks günlük yüzde 3 artışla kapanışını 4984 puandan yaptı. Psikolojik seviye olarak kabul edilen 5000 puana yaklaşılması uzmanlar tarafından olumlu karşılandı.

Endeks önceki kapanışa göre 144 puan yükselirken toplam işlem hacmi 54 milyar TL seviyesinde oldu.

GCM Yatırım Banner

BIST 100’de 4900 ve 5000 seviyeleri direnç, 4800 ve 4750 puan destek olarak takip ediliyor.

Sektör endeksleri arasında tek kaybettiren yüzde 0,8 ile spor olurken en çok kazandıran yüzde 5,6 ile ulaştırma oldu. Bankacılık endeksi yüzde 1,5, holding endeksi ise yüzde 3,4 değer kazandı.

BIST 100’e dahil olan hisselerin 92’ssi prim yaparken 8’i geriledi. En çok işlem gören şirketler Türk Hava Yolları (THYAO), Tüpraş (TUPRS), Ereğli Demir Çelik (EREGL), Şişecam (SISE) ve Koza Altın İşletmeleri (KOZAL) oldu.

Analistler petrol fiyatlarının enflasyonla mücadeleyi sekteye uğratabileceği endişeleriyle piyasalarda yön arayışının olduğunu belirtiyor. Bu kapsamda Borsa İstanbul küresel pay piyasalarından pozitif ayrışmayı başardı.

“Borsa KKM’ye Feda Edildi”

Ekonomi Ekranı’nda Sami Altınkaya’ya konuk olan Prof. Dr. Burak Arzova, borsayla ilgili değerlendirmelerini paylaştı. Arzova, ipin ucunun depremden sonraki süreçte borsanın açık kalmasıyla kaçtığını söyledi. Depremin ardından borsa yönetim kurulunun acilen toplanıp konuyla ilgili bir karar alması gerektiğini söyledi.

Yetkililerin inisiyatif almadığını, borsada çok büyük problemler yaşandığını paylaştı. Arzova, devletin “Nasıl olsa kazanan kazandı. Eğer borsadan çıkarsan kur korumalı mevduatta (KKM) ucu açık bir kazanç kapısı vermiş durumdayım. Sen kuru artıracak çabalarda bulunma. Gel seçime kadar sakin sakin gidelim.” şeklinde düşündüğünü paylaştı.

Profesör, sonuç olarak borsanın KKM’ye feda edildiğini söyledi. Kura yönelik talebin çok yoğun olduğunun altını çizdi.

“İstemek Ayrı Başarmak Ayrı”

Tunç Şatıroğlu, dün kapanışa doğru dakikalar içinde gelen alımları değerlendirerek bu dalgalanmaların kripto gibi varlıklarda görüldüğünü söyledi. Uzun süredir borsa ile oynandığını söylediğini hatırlattı. Böyle bir ortamda uzun vadeli bile olsa borsayı beğenmediğini paylaştı.

Hükümetin seçime doğru giderken borsanın düşmesini istemediğini ifade ederek “İstemek ayrı, başarmak ayrı.” ifadelerini kullandı. Hükümetin seçime tek haneli enflasyon ile gireceğini söylediğini, bunun imkansız olduğunu dile getirdi.

“Karanlık Bir Oda”

İnfo Yatırım’a konuşan İsmail Güner, seçimlere 2 hafta kalasıya kadar borsa sürecinin belirsizliklerle şekilleneceğini aktardı. Hiç kimsenin seçim sonucuna yönelik net bir tahmininin olmadığını, anketlerin gerçekçi olmadığını belirtti.

Seçime yaklaşık 15 gün kala ortaya çıkan anketlerin seçime yönelik fikirlerin netleşmesini sağlayacağını kaydetti. O sürece kadar insanların karanlık bir odada yönünü bulmaya çalıştıklarını söyledi.

Güner, yatırımcıların yakından takip ettiği bazı hisseleri de değerlendirdi. Piyasada bu ortamda sağlıklı trende sahip şirketlerin sayılı olduğunu belirtti.

Hangi Şirketler Güçlü?

Akbank ve Garanti Bankası’nın bankacılık sektöründe öne çıkan, güçlü kalmayı başaran şirketler olduğunu kaydetti.

BİM’in (BİMAS) ve Vakko’nun (VAKKO) inanılmaz derecede sağlam durduğunu, kısa vadede ise Çuhadaroğlu Metal Sanayi ve Pazarlama’da (CUSAN) yaklaşık 10-15 gündür toplama hareketinin görüldüğünü bildirdi.

ENKA’nın (ENKAI) yakından takip edilebileceğini, Koç Holding (KCHOL) ve Migros’un (MGROS) kendi listesine girdiğini belirtti.

Yünsa’yı (YUNSA) sağlam hisseler arasında söylemeye devam ettiklerini, şirketin bilançosunda çok ciddi bir karlılık görüleceğini aktardı. YUNSA’da ciddi bir bedelsiz potansiyeli olduğunun altını çizdi.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/1Ç Kar/Zarar 34.76%/65.24%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.