Asgari ücret artışına dair değerlendirmeler sürüyor. Yapılacak zamma ilişkin beklentisini paylaşan bir başka isim, Birleşik Mağazalar A.Ş. (BİM) CFO’su ve İcra Kurulu Üyesi Haluk Dortluoğlu oldu. Yüksek enflasyon ortamının etkisinin artabileceği uyarısını yapan Dortluoğlu, enflasyon muhasebesine ilişkin önerilerde bulundu.
Bloomgberg HT yayınına konuk olan Dortluoğlu, asgari ücret zammında madalyonun iki yüzü olduğuna dikkat çekti.
Asgari ücretteki artışın çalışanların refah düzeyini artıracağını ancak enflasyonist bir etki de yaratabileceğini söyledi.
Dortluoğlu, açıklamasında sermaye erozyonuna da dikkat çekti. Enflasyon muhasebesine geçilmediği için sermayenin hasar aldığı değerlendirmesini yaptı.
Söz konusu hasarı dindirmek adına ivedilikle enflasyon muhasebesine geçilmesi gerektiği önerisinde bulundu.
“BİM’in 3. Çeyrek Bilançosu Beklenti Altında Kaldı”
Yüksek enflasyon ortamında BİM’in elde ettiği ciro hakkında bilgi veren Dortluoğlu, şirketin 3. çeyrek bilançosunun beklenti altında kaldığını söyledi.
Türkiye merkezli indirim marketleri zincirinde 3. çeyrekte elde edilen kârın 1,91 milyar TL’lik piyasa beklentisine ulaşamayarak, 1,78 milyar TL olarak gerçekleştiğini bildirdi.
4. çeyrek beklentilerini paylaşan BİM CFO’su, brüt kâr marjında iyimser olduklarını açıkladı. 4. çeyreğin 3. çeyreğe nazaran daha olumlu geçeceği beklentisinde olduklarını söyleyerek, “BİM olarak enflasyonumuz gıda enflasyonuna paralel seyrediyor” dedi.
Dortluoğlu, Ağustos ayında yaptığı açıklamada indirim zinciri BİM’in yıllık enflasyonunun resmi verileri aşarak yüzde 110 seviyelerine ulaştığını açıklamıştı.
“Yüksek Gelir Gruplarından BİM’e Kayma Oldu”
Dortluoğlu, 2021 Şubat dönemi itibarıyla perakendecilik sektöründe pazar payı en yüksek firmalar arasına adını yazdıran BİM’in hitap ettiği kitle hakkında açıklama yaptı.
İndirim zinciri olan BİM’in yalnızca düşük gelirli tüketiciler tarafından değil, orta ve yüksek gelir grubunda yer alanlar tarafından da tercih edildiği detayını paylaştı.
Gelinen noktada, orta ve yüksek gelir gruplarından çok daha fazla gelir katkısı almaya başladıklarını açıkladı.
Diğer perakende şirketleri ile karşılaştırıldığında, yüksek gelire sahip tüketicilerin BİM’e yoğun bir kayışının olduğunu ekledi.
Bu gelişmenin 2023’te de devamının beklendiğini ve üst gelir grubunun talebinin artabileceğini söyledi.