Avrupa Birliği (AB) ve birçok ülke Rusya destekçisi olarak bilenen Belarus’a savaşın başlangıcından bu yana ekonomik yaptırım uyguladı.
kolayca yatırım yapın
Belarus Başbakanı Roman Golovchenko, bu yaptırımlar çerçevesinde ülkenin ekonomisine dair açıklamalarda bulundu.
Birkaç ülke tarafından uygulanan yaptırımlardan dolayı ürün teslimatından gelir transferine kadar ihracatın tüm yönlerini etkilediğini belirtti. İç ekonominin çok zorlu bir dış ortamda çalışması gerektiğini vurguladı.
Rusya ile ticari ilişkilerine değinen Başbakan Golovchenko, mal ihracatının her ay arttığını ve Haziran’da neredeyse geçen yılın seviyesine ulaştığını söyledi.
Böylece Rusya’ya ayda 2 milyar dolarlık ihracat ile tüm zamanların rekorunun kırıldığını duyurdu.
Ekonominin daraldığını fakat daha önce hiç bu kadar dengeli olmadığını ifade etti. Bu dengenin ekonominin dış şoklara yüksek uyum kabiliyetini ve alınan tedbirlerin yeterliliğini ve etkinliğini gösterdiğini aktardı.
Brüt dış borcun son yedi yılın en düşük seviyesinde olduğunu, işletmelerin borç yükünün azaldığını açıkladı. Borç-gelir oranının yüzde 50’nin biraz üzerinde olduğunu ve son altı yılın en iyi oranı olduğunu söyledi.
Net bazda doğrudan yabancı yatırımın, ilk çeyrekte 1.8 milyar dolara ulaşarak tüm zamanların rekoruna ulaştığına değindi.
Rusya İle Hedef İhracat 23 Milyar Dolar
Başbakan, hükümetin yakın geleceğe yönelik görevlerinden bahsetti. Dış pazarlarda rekabet edebilecek birincil olmayan ekonomik sektörlere mümkün olan maksimum desteği sağlayacaklarını belirtti.
Rusya’ya ihracatı geçen yıla göre yüzde 40 artırarak 23 milyar dolara çıkaracaklarını ifade etti.
Aynı zamanda Çin ile ihracatı geçen yıla göre 2,2 kat artarak 2 milyar dolara yükselteceklerini ve Uzak ülkelere yapılan ihracatın ise 9 milyar doları aşacağını açıkladı.
Savaş Sürecinde Rusya-Belarus İlişkisi
Belarus, Rusya’ya sağladığı destek nedeniyle ülkelerin yaptırımlarıyla karşı karşıya kalmıştı. Belarus Cumhurbaşkanı Alexander Lukashenk geçtiğimiz aylarda bu yaptırımlara dayanacak güçleri olduğunu belirtmişti.
Bu yaptırımlar kapsamında ABD Ticaret Bakanlığı, Belarus ve Rusya merkezli 71 şirketin ABD’den teknolojik ürün almasını yasaklamıştı.
Birkaç Avrupa Birliği (AB) üye ülkesi, yeni bir yaptırım paketi üzerinde çalışmaya başlamıştı. AB Rusya ve Belarus’a petrol yasağı ile nakliye ve bankalara kısıtlamalar getirmişti.