Rusya, Ukrayna işgalini sürdürmesi nedeniyle Avrupa ülkelerinin yeni yaptırımları ile karşı karşıya kalabilir.
kolayca yatırım yapın
Diplomatlara ve bir taslak belgeye göre; birkaç Avrupa Birliği (AB) üye ülkesi, Ukrayna’nın işgali nedeniyle Rusya ve Belarus’a karşı yeni bir yaptırım paketi üzerinde çalışmaya başlamak için baskı yaparken ayrıca Kiev’e daha fazla askeri destek vermek istiyor.
Rusya’ya Yedinci Tur Yaptırımlar Yolda
Diplomatlar, çoğunluğu Kuzey ve Doğu ülkeleri olmak üzere, 27 AB üyesi ülke hükümetinin yaklaşık üçte birinin AB Komisyonu’nun yedinci tur yaptırımlar üzerinde çalışmaya başlamasını istediğini belirtti.
Bu hafta yapılacak olan AB liderleri zirvesinin sonuç taslağının son hali yeni yaptırımlara atıfta bulunmasa da diplomatlar, 15 Haziran tarihli ve Reuters tarafından görülen metnin, AB elçilerinin Pazartesi günü geç saatlerde yaptığı bir toplantıdan sonra düzeltileceğini ifade etti.
Diplomatlar bunun yanı sıra Almanya ve diğer birkaç devletin, yeni önlemler üzerinde anlaşmaya varma gibi karmaşık bir sürece başlamak yerine mevcut yaptırımları uygulamaya ve yasal boşlukları kapatmaya odaklanmayı tercih ettiğini söyledi.
Ayrıca Avrupa ülkelerinin Moskova’dan gelen enerji kaynağına olan yüksek bağımlılığı göz önüne alındığında, Rusya’dan gaz ithalatını sınırlamanın veya azaltmanın şu anda çok hassas olarak değerlendirildiğinin altı çizildi.
Haftalarca süren müzakerelerden sonra, AB geçen ay Ukrayna’da savaşın başlamasından bu yana Rusya ve Belarus’a petrol yasağı ile nakliye ve bankalara yaptırımlar içeren altıncı tur kısıtlayıcı önlemleri kabul etmişti.
Ukrayna’ya Yeni Askeri Destek de Gündemde
Yetkililer, konuyla ilgili fikir ayrılıklarına sahip olmalarına rağmen Ukrayna’ya yeni askeri destek konusunu da görüştü. 23-24 Haziran zirvesine ilişkin taslak sonuçlara göre; AB, Ukrayna’nın Rus saldırganlığına karşı doğal savunma hakkını kullanmasına yardımcı olmak için daha fazla askeri destek sağlama konusunda güçlü kararlılığını sürdürüyor.
İsveç ve Polonya, Ukrayna’ya ek fonların derhal ödenmesi çağrısında bulunan ülkelerin başını çekiyor.
AB, Avrupa Barış Tesisi adlı fonu devreye sokarak Kiev’e şimdiye kadar 2,1 milyar dolar askeri destek sağladı. Almanya ve diğer bazı devletler, diğer krizler için yeterli para bulunmayacağına ilişkin bütçe endişelerini ve risklerini öne sürerek bu fonu daha fazla kullanma konusunda isteksiz bir tavır içindeler.
Sonuç taslağında, fon aracılığıyla Ukrayna’ya daha fazla askeri destek sağlanması sorununa ilişkin bir paragraf parantez içinde yer alıyor. Bu durum, ilgili maddenin muhtemelen gözden geçirileceği anlamına geliyor.