Euro Bölgesi için kartlar kesinleşti. Avrupa Komisyonu, beklenen ekonomik tahminlerinde bu yıl resesyona işaret etti. Geçen ayın sonunda 75 baz puanlık faiz hamlesi yapan Avrupa Merkez Bankası (ECB), sıkılaşmayı yakın vadede sona erdirecek gibi görünmüyor.
Yetkililerden gelen mesajlar, ECB döngüsünün enflasyona, ekonomik koşullara, talebe ve enerji fiyatlarına bağlı olacağını gösterirken bugünkü tahminler en endişeleri artırdı. Avrupa Komisyonu, sonbahar projeksiyonlarını yayımladı.
Euro Bölgesi ve çoğu Avrupa Birliği (AB) ülkesinin 2022’nin son çeyreğinde ekonomik durgunluğa gireceği yönünde tahmin karamsarlığı artırdı. AB Ekonomi Komiseri Paolo Gentiloni düzenlediği basın toplantısında, “Ekonomik durum belirgin bir şekilde kötüleşti ve iki çeyreklik daralmaya doğru gidiyoruz” diyerek durumu kabullendi.
Komisyon, Euro Bölgesi’nin gelecek yılki büyüme tahminini yüzde 1,4’ten yüzde 0,3’e sert düşürdü. 2022 tahminleri ise yüzde 2,7’den yüzde 3,2’ye yukarı yönlü değiştirildi.
Raporda, “Artan belirsizlik, yüksek enerji fiyat baskıları, hanehalkının satın alma gücündeki erozyon, daha zayıf bir dış ortam ve daha sıkı finansman koşullarının yılın son çeyreğinde AB’yi, Euro Bölgesi’ni ve çoğu üye devleti resesyona sürüklemesi bekleniyor.” ifadeleri kullanıldı.
Enflasyon, hanehalkının harcanabilir gelirini azaltırken, ekonomik aktivitedeki daralmanın 2023’ün ilk çeyreğinde sürmesi bekleniyor. 2024’e kadar, ekonomik büyümenin, AB’de ortalama yüzde 1,6 ve Euro bölgesinde yüzde 1,5 ile kademeli olarak yeniden ivme kazanacağı tahmin ediliyor.
Komisyon, fiyatların yıl sonunda zirve yapacağını ve 2023’te de yüksek kalacağını tahmin ederek enflasyon tahminini yukarı yönlü değiştirdi. Buna göre 2022’de enflasyon AB’de ortalama yüzde 9,3 ve Euro Bölgesi’nde yüzde 8,5 olacak.
Enflasyonun 2023’te Euro Bölgesi’nde yüzde 7 ve AB’de yüzde 6,1’le yüksek kalması; 2024’te ise sırasıyla yüzde 3 ve yüzde 2,6’ya gerilemesi bekleniyor. Enflasyon tahminlerindeki yükselişinin nedeni ise yüksek toptan gaz ve elektrik fiyatları olarak gösterildi.
Bu hafta önemli açıklamalarda bulunan ECB Başkan Yardımcısı da enflasyonun ancak gelecek yılın ilk yarısında düşmeye başlayacağını söylemişti. Aynı zamanda negatif büyümenin 2023’ün ilk çeyreğinde devam edebileceğini, bunun da teknik resesyon anlamına geleceğini belirtmişti.
Karamsar tahminlerin damga vurduğu Avrupa Komisyonu raporu, belirsizlik uyarısıyla endişeleri biraz daha artırdı. Rusya-Ukrayna savaşının devamı ve daha fazla ekonomik aksama potansiyeli nedeniyle ekonomik görünümün istisnai derecede bir belirsizlikle çevrili olmaya devam ettiği vurgulandı.
En büyük tehdit ise gaz piyasasındaki olumsuz gelişmelerden ve özellikle 2023-24 kışında kıtlık riskinden kaynaklanıyor. Daha uzun süreli enflasyon ve küresel finans piyasalarında yeni yüksek faiz ortamına olası düzensiz ayarlamalar da önemli risk faktörleri olmaya devam ediyor.