Uluslararası Para Fonu (IMF) Asya ve Pasifik Departmanı direktörü Krishna Srinivasan, bölge ekonomisine dair beklentilerini paylaştı. Asya’nın küresel borç içindeki payının oldukça yüksek olduğunu söyleyen isim, pandemi öncesinde yüzde 25 olan oranın şimdi yüzde 38’e çıktığını belirtti.
Asya-Pasifik bölgesinde yüksek borç rakamlarına sahip çok fazla ülke olduğunu söyleyen Srinivasan, enflasyon ve sıkılaşan mali koşullarla birlikte yüksek borç miktarlarının endişe kaynağı olduğunu ifade etti.
Sri Lanka’nın zaten borç geri ödemelerinde temerrüde düştüğünü hatırlatan uzman isim, Asya’da artan borç seviyesinin bölgeyi riske attığını söyledi.
Ardından sözü yüksek enflasyon rakamlarına getirdi. Enflasyonun Laos’ta yüzde 23,6’ya çıktığını, Moğolistan’da yıllık ortalama yüzde 12,4’e ulaşmasının beklendiğini aktardı.
Maldivlerin de yüksek borç ile uğraştığını söyleyen Srinivasan, IMF’nin küresel büyümede çok yavaşlama olacağı öngörüsünü hatırlattı.
Asya için 2022 Büyüme Beklentisi Yüzde 4,2
Bu yıl Asya’nın gayri safi yurt içi hasılasının yüzde 4,2, gelecek yıl ise yüzde 4,5 olacağını belirten uzman, enflasyonun çok büyük bir faktör olduğunu kaydetti.
Ukrayna savaşının enflasyonun artmasında çok önemli bir etken olduğunu, bu bakımdan bölgedeki ülkeler için tahminlerini belirlediklerini söyledi.
Asya’da gelişmiş ekonomilerin faizleri artırmaya devam ettikçe, finansal koşullarda sıkılaşma olduğunu sözlerine ekledi.
Bu arada ABD Merkez Bankası da dünkü kararıyla bir kez daha faiz artırdı. Federal fon oranını 0,75 baz puan daha artırarak yüzde 2,50’ye yükselten FED, enflasyonun yüksek gıda ve enerji fiyatları, arz-talep dengesizliği ve fiyat baskılarıyla yüksek kalmaya devam ettiğini bildirdi.
IMF Küresel Büyüme Tahminlerini Düşürdü
IMF “Kasvetli ve Daha Belirsiz” başlığıyla yayımlanan Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nda küresel üretimin Çin ve Rusya’daki gerilemeler nedeniyle bu yılın ikinci çeyreğinde daraldığını bildirdi.
Küresel ekonominin bu yıl yüzde 3,2, gelecek yıl yüzde 2,9 oranında büyüyeceği tahmin edildi. 2021 yılında dünya ekonomisi yüzde 6,1 büyümüştü.
ABD ekonomisi için 2022 yılı büyüme beklenti yüzde 3,7’den yüzde 2,3’e, Euro Bölgesi için yüzde 2,8’den yüzde 2,6’ya, Almanya için yüzde 2,1’den yüzde 1,2’ye, Fransa ise yüzde 2,9’dan yüzde 2,3’e, İspanya için yüzde 4,8’den yüzde 4’e düşürüldü.
İtalya ekonomisi için beklenti ise yüzde 2,3’ten yüzde 3 oranında yükseltildi.