Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

FED Temmuz Ayı Faiz Oranını Beklentilerle Paralel Artırdı

Federal Rezerv, küresel piyasaların haftalardır beklediği faiz kararını açıkladı. Ayrıntılar geliyor…
FED Temmuz Ayı Faiz Oranını Beklentilerle Paralel Artırdı
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

ABD’de son aylarda enflasyonun hızla tırmanması sonrası, gözler Federal Rezerv’in (FED) alacağı faiz kararlarına çevrilmişti.

Fed küresel piyasaların haftalardır beklediği, Temmuz ayı faiz kararını açıkladı. Gösterge faiz oranında 75 baz puanlık artış gerçekleşti ve federal fon oranı 2,50 seviyesine çekildi.

Karar, Fed’in enflasyona karşı agresif sıkılaşma politikasının sürekliliğini kanıtlıyor. Beklentiler faiz oranlarının 75 baz puan artırılacağı yönündeydi. ABD’de enflasyon Temmuz ayında yıllık bazda yüzde 9.1 olarak açıklanmış ve 41 yılın en yüksek seviyesine ulaşmıştı.

Enflasyonun rekor seviyelere çıkması sonrası Fed’in faiz politikasında nasıl bir yol izleyeceği merak ediliyordu. Fed tarafından yapılan açıklamada, harcama ve üretim göstergelerinin yumuşadığına yer verilerek, son aylarda iş kazanımlarının güçlü olduğuna yer verildi.

Fed: Enflasyon Yüksek Kalmaya Devam Ediyor

İşsizlik oranının düşük kaldığı belirtilirken, enflasyon, pandemi ile ilgili arz ve talep dengesizliklerinin, yüksek gıda ve enerji fiyatlarını ve daha geniş fiyat baskılarını yansıtarak yüksek kalmaya devam ettiği kaydedildi.

GCM Yatırım Banner

Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaşının insani ve ekonomik zorluklara neden olduğunu belirten Fed, savaş ve ilgili olayların enflasyon üzerinde ek yukarı yönlü baskı oluşturduğunu belirtti, Kurul, enflasyon risklerine karşı son derece dikkatli olduğunu vurguladı.

Açıklamada uzun vadede yüzde 2 oranında maksimum istihdam ve enflasyon hedefinin sürdürüldüğüne yer verildi. Bilanço daraltma sürecinin Eylül ayında planlandığı gibi hızlandırılacağının altı çizildi.

Fed ekonomik görünüme dair gelişmeleri takip edeceğini belirterek, enflasyon hedeflerine ulaşılmasını engelleyebilecek risklerin ortaya çıkması durumunda, para politikasını güncelleyeceğinin sinyalini verdi.

Halk sağlığı, işgücü piyasası koşulları, enflasyon baskıları ile finansal ve uluslararası gelişmelere ilişkin durumlar dahil olmak üzere tüm bilgilerin dikkate alınacağı ifade edildi.

Fed geçtiğimiz ay düzenlediği toplantıda da 75 baz puanlık faiz artırımı gerçekleştirmişti. Bu son 28 yılın en agresif faiz artırımı olarak kayıtlara geçmişti

Powell: Faiz Artırımları 2023’te Sürecek

Faiz kararının açıklanmasının ardından Fed Başkanı Jerome Powell kameraların karşısına geçti.

İşgücü piyasası son derece sıkı ve enflasyonun çok yüksek olduğunu belirten Powell, “Enflasyonu düşürmemiz çok önemli. Düşürmek için hızla çalışıyoruz. Fiyat istikrarını yeniden sağlamak için araçlara sahibiz. Bilançomuzu önemli ölçüde küçültme sürecini sürdürüyoruz.” açıklamasında bulundu.

Fed Başkanı, bazı emtia fiyatlarının düşmesine rağmen daha önceki artışın, fiyatlar üzerindeki baskıyı artırdığını söyledi.

Önümüzdeki birkaç ay içinde enflasyonun düşeceğine dair ikna edici kanıtlar aradıklarını sözlerine ekledi. Powell oran artışlarının hızının verilere bağlı olacağını ve bir sonraki toplantıda alışılmadık derecede büyük bir artış daha olabileceğinin sinyalini verdi.

Gerekli görülmesi halinde Fed’in 75 baz puandan daha büyük bir artış yapabileceğini sözlerine ekledi. Faiz oranlarının bu yılın sonunda yüzde 3,0-3,5 aralığında bir yerde olabileceğini belirten Powell, 2023 yılında da faiz artırımları yapılabileceğini söyledi. Eylül ayında ise tahminlerin güncelleneceğini ifade etti.

Powell, ABD ekonomisinin resesyonda olmadığını düşünmediğini ifade etti ve büyümenin yavaşlamasının gerekli olduğunu belirtti.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/1Ç Kar/Zarar 34.76%/65.24%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.