ABD’de başlayan ve Avrupa’ya sirayet eden bankacılık krizine dair gelişmeleri yakından izlemeye devam ediyoruz. Hafta sonu İsviçre’nin en büyük bankası ile Credit Suisse arasında satın alma işlemleri için acil bir görüşme yapıldı. Bu görüşmeler neticesinde anlaşmanın sağlandığı ve UBS’nin Credit Suisse’yi satın alacağı bildirildi.
Hemen ardından ise ABD Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC), iflas eden Signature Bank’ın New York Community Bankası’nın yan kuruluşu tarafından satın alınmasına ilişkin anlaşma yapıldığını açıkladı.
Bu iki gelişmenin piyasaları rahatlatması beklenirken, Asya piyasaları beklentiyi tersine çevirerek sert düşüşler yaşadı. UBS’nin tarihi satın alma anlaşması sonrası sermayeye dahil edilebilir borçlanma aracı olan AT1 tahvillerinin silinmesi Asya bankalarını olumsuz etkiledi.
Bunun yanında FED ve beş merkez bankasının dolar swap hattı operasyonlarının sıklığını artırma kararı almasının finansal sisteme yönelik endişelerin arttığı şeklinde yorumlanması da piyasalarda baskı yarattı.
HSBC Hisseleri Yüzde 7’den Fazla Değer Kaybetti
HSBC’nin Hong Kong Borsası’nda işlem gören hisseleri son kapanışını 53,8 Hong Kong dolarından (HKD) yaptı. 20 Mart işlemlerine 52,7’den başladıktan sonra bankacılık sektörüne gelen satışların etkisiyle yüzde 7’den fazla düşerek 49,9’a kadar geriledi.
Küresel bankacılık devi HSBC, geçen hafta iflas eden Silicon Valley Bank’ı 1 sterline satın almıştı.
Japon Nomura’nın hisselerinde de yüzde 2,50’lik bir düşüş oldu. Banka hisselerindeki kayıplar Asya’nın geneline yayılırken, ana borsa endekslerinde yüzde 3’leri aşan düşüşler yaşandı.
En büyük kayıp yüzde 4’e yakın düşen Hang Seng endeksinde oldu. Japonya’da TOPIX endeksi yüzde 1,54, Nikkei 225 yüzde 1,42 ekside kapandı.
Seansın erken saatlerinde pozitif seyreden Çin piyasaları düşüşlere daha fazla direnemedi ve Şanghay bileşeninde yüzde 0,50’lik bir düşüş yaşandı.
Avustralya’da S&P/ASX yüzde 1,38, Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 0,69 değer kaybıyla günü tamamladı.