Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve ortakları, geçtiğimiz gün toplantı sonucu alınan kararla Ekim ayından itibaren üretimin günde 100 bin varil azaltılacağını duyurdu. Karar, Brent petrol fiyatlarını anında etkilemişti.
Analistler, OPEC+’ın kararlarını siyasi bir açıklama ve sembolik bir mesaj olarak yorumluyor. OPEC+, geçtiğimiz ay petrol üretimini günde 100 bin varil artıracağını belirtmişti. Dün alınan kesinti ile ilgili kararlar piyasaları şaşırttı.
Ellen Wald, hamlenin altında yatan mesaja dikkat çekti ve sembolik anlam taşıdığını vurguladı. Rusya’nın OPEC+ üzerinde ciddi bir etkisi olduğunun altını çizdi.
Geçtiğimiz hafta, G7 ülkeleri, Rus petrolüne tavan fiyat uygulamasını değerlendirip anlaşma sağlamıştı. Bu karar ile Rusya’nın Ukrayna savaşı için kullandığı finansmanın azaltılması hedefliyor.
Analistler, Hindistan’ın anlaşmaya imza atma niyetinin olmadığını belirtiyor. Bazı ülkelerin Rusya’dan petrol almaması durumunda bile Rus petrolünün Hindistan ve Çin gibi ülkelere satılabileceğini ifade ediyor.
Analist Ellen Wald, G7 ülkelerinin aldığı tavan fiyat kararına dikkat çekerek “Rus petrolünü satın almaya devam edenler hariç, bunun herkes için petrol fiyatını yükseltmekten başka bir etkisi olduğunu görmüyorum.” dedi.
Lipow da fiyat sınırının uygulanabilir olmadığını, çünkü hem Çin hem de Hindistan’ın indirimli Rus petrolünden yararlandığını, bu trene binerek kazanarak hiçbir şeylerinin olmadığını söyledi.
Talebi azaltmak için bir teşvikin olmadığından yakındı ve Avrupa’nın tüketicileri desteklemek için para basacağını, sorunun daha da derinleşeceğini ifade etti.
Ekonomist Steve Hanke, geçtiğimiz ay sosyal medya hesabı üzerinden ABD ve Avrupa’nın Rusya’yı cezalandırmak için yaptırım uyguladığını, bunun Avrupa’yı oldukça olumsuz etkilediğini belirtmişti.
Hanke, Rusya için yüksek petrol gelirlerine neden olduğunu, yaptırımların hiçbir işe yaramadığını, kaybedenler tarafından uygulandığını vurgulamıştı.