ABD Merkez Bankası (FED), Mayıs ayı sanayi üretimi verilerini açıkladı. Verilere göre, toplam sanayi üretimi, bir önceki yılla karşılaştırıldığında yüzde 5,8 arttı. Aylık bazda ise yüzde 0,2 oranında artış kaydedildi.
Bir önceki Fed verilerine göre ABD’de sanayi üretimi Nisan’da yıllık bazda 6,29, aylık bazda yüzde 1,1 artış göstermişti. Aylık veri yüzde 1,4’e yukarı yönlü değiştirildi.
Son rakamlar baz alındığında yaklaşık yüzde 0,8’lik ortalama aylık kazançla üretimde şimdiye kadar yılın her ayında artış kaydedildi. Ancak son dönemdeki resesyon endişesi, Mayıs ayında ABD’nin sanayi üretiminde yavaşlama yarattı.
Aylık artış beklentisi 0,4 oranındaydı ancak beklentinin yarısı kadar bir yükseliş yaşandı. Büyümenin ortalama yüzde 1 civarında olduğu üç ayın ardından, imalat üretimi yüzde 0,1 düştü. Böylece Mayıs ayı, yılın en kötü dönemi oldu.
Enflasyon Pazara Yansıdı
ABD’de 41 yılın zirvesine çıkan enflasyon karşısında FED’in faiz artış kararı, kredi faizlerini artırdı. Pazar grubu ile ilgili verilere bakıldığında büyük pazar grubu için kazançların Mayıs ayında küçüldüğü görüldü.
Enerji malzemelerinde yüzde 1,4’lük artış, enerji dışı malzemelerde yüzde 0,6’lık bir düşüş yaşandı. Tüketim malları arasında dayanıklı enerji ürünlerinde kazanç sağlanırken, enerji dışı dayanıksız mallarda kayıp yaşandı.
Rapora göre, imalat üretiminde Mayıs ayında yüzde 0,1’lik düşüş yaşandı. Bu düşüşe rağmen endeks son 12 ayda yüzde 4,8 oranında yükseldi. Dayanıklı olmayan imalat endeksi yüzde 0,1 artarken, dayanıklı imalat ve diğer imalat (yayıncılık ve kayıt) endeksleri ayrı ayrı yüzde 0,2 oranlarında düştü.
Dayanıklı ürünler arasında en büyük düşüş; yüzde 2,6 ile ağaç ürünlerinde ve yüzde 2,1 düşüşle makinelerde yaşandı. Dayanıksız ürünler grubunda yer alan petrol ve kömür ürünlerinde yüzde 2,5’lik artış yaşanırken, yiyecek, içecek ve tütün ürünlerinde yüzde 1’in altında düşüş görüldü.
Madencilik alanında ise Mayıs ayında yüzde 1’den fazla kazançla art arda üçüncü kez artış yaşandı. Madencilik üretimindeki artış son 12 ayda yüzde 9 oldu. Bu dönemde petrol ve gaz çıkarma endeksi ayda ortalama yüzde 2,0 oranında arttı.