Almanya’nın enerji düzenleyicisi Federal Şebeke Müdürlüğü (BNA) Başkanı Klaus Müller, Financial Times’a verdiği demeçte, ülkesinde uygulanacak enerji tasarrufu planının detaylarını anlattı.
Doğal gaz kıtlığı riskine karşı bu kış Almanya’da tasarruf planının devreye sokulacağı bilgisini veren Müller, doğal gaz kullanımının beşte bir oranında azaltılması gerektiğini söyledi.
Doğal gaz tasarrufunda hedefin yüzde 20 olduğunu belirterek, hedefe ulaşılmaması halinde ciddi bir risk oluşacağını ifade etti.
Son Çare Doğal Gaz Karneyle Dağıtılacak
Rusya’nın sahip olduğu Gazprom, son dönemde teknik sorunları gerekçe göstererek Almanya’ya olan doğal gaz akışında kesintiye gitmişti.
Müller ise Kuzey Akım-1 boru hattındaki kesintinin, kış ayları için bir krize neden olmasından endişe duyduğunu açıkladı.
Avrupa için kullanılan ana hat üzerinden yüzde 20 kapasiteyle Rus gazı aktarılması fiyatları artırdı. Berlin’de doğal gaz için üç aşamalı acil durum planının ikinci aşamasına geçildi.
Son aşamada ise var olan gaz, endüstriyel müşterilere paylaştırılacak. Bu aşamada hangi şirketlere tam olarak tedarik sağlanıp sağlanamayacağına BNA karar verecek.
Avrupa’nın en büyük ekonomisinin kış döneminde enerji krizine girmesi halinde doğal gaz arzının karneyle dağıtılmasından Müller sorumlu olacak. Müller, bu zor karardan sorumlu olmanın çok ağır olduğunu ifade etti.
“Pahalı Doğal Gaz, Üretimi Alman Ekonomisinden Uzaklaştırabilir”
BNA Başkanı, Rusya’nın arz kesintisinden doğan ihtiyacı gidermek için diğer kaynaklardan ekstra gaz arzına ihtiyaç olacağını belirtti.
Bunun yanı sıra Avrupa ülkelerinden yapılacak gaz ithalatına da güvenmek gerektiğini söyledi. Rusya’ya olan bağımlılığı bitirmenin ise uzun vadede yüksek gaz fiyatlarıyla sonuçlanacağını bildirdi.
Bu durumun iş dünyası için büyük risk oluşturacağı uyarısında bulundu. Bir diğer sonucun ise üretimin ülkeden uzaklaşması olduğunu söyledi. Müller’e göre pahalı doğal gaz, üretimin bir kısmını Alman ekonomisinden uzaklaştırabilir.
Doğal Gaz Depolarındaki Hedefe Ulaşmak Zor
Almanya, doğal gaz sorununda çözüm için depolara odaklandı. 9 Ağustos itibarıyla yüzde 73 olan depolama tesislerinin Kasım’a kadar yüzde 95 oranına ulaşması amaçlanıyor.
Depoların 1 Eylül’e kadar yüzde 75’e, 1 Ekim’e kadar yüzde 85’e, 1 Kasım’a kadar yüzde 95 seviyelerine ulaşması kanunen zorunlu.
BNA Başkanı Müller, ilk hedefin gerçekleştirilebilir olduğunu ancak diğer ikisinin çok iddialı olduğunu söyledi.