Almanya, Rusya- Ukrayna savaşı nedeniyle ortaya çıkan enerji krizinden olumsuz yönde etkilenmeye devam ediyor. Hal böyleyken enerji ihtiyacının bir kısmını atık yakma tesislerinden karışılıyor. Fakat bu tesislerde yer alan fırınların çalışması için gerekli enerjinin bulunmasında sorun yaşanıyor. Buna karşı bulunan çözüm ise tehlike arz ediyor.
Bloomberg’in haberinde, yetkililerin tesislerdeki bu soruna çözüm yolu olarak atıkların yakılmasıyla ortaya çıkan kirletici miktar düzeyindeki sınırlamaları gevşetmeyi ve kaldırmayı planladığı belirtildi. Aynı zamanda geçen haftalarda Almanya’nın alternatif enerjiye yöneldiği ve bu kapsamda kömür kullanımını artıracağı açıklandı. Enerji krizine yönelik bu iki hamle “çevre koruma konusunda geri adım” olarak nitelendirildi.
Yetkililerin, atık yakma fırınların nitrojen oksit emisyonlarını üçte bir oranında artırmayı ve sonunda sınırları tamamen kaldırmayı amaçladığı aktarıldı. Çimento fabrikalarına ise daha gevşek emisyon kriterlerinin verileceği ifade edildi. Bu adımla hava kalitesinin bozulma riskinin çok yüksek olduğu belirtildi.
Almanya Emisyon Sınırlarını Aşmada Kötü Üne Sahip
Çevre Stratejileri Enstitüsü Oekopol’ün politika danışmanı Christian Tebert konuya ilişkin açıklama yaptı.
Almanya’nın, Avrupa nitrojen oksit emisyon sınırlarını her yıl aşmasıyla zaten kötü bir üne sahip olduğunu aktardı. Atık yakma fırınlarında ve çimento fabrikalarında emisyon sınırlarının kaldırılmasının daha fazla soruna neden olacağını ifade etti.
Alman çöp yakma endüstrisinin lobi grubu Itad’ın , ülkenin atıklarını işlemekte az alternatifi olduğu için yetkililerin planı onaylayacağından emin olduğu söylenildi. Almanya’da şu anda yılda yaklaşık 25 milyon ton çöpün yakıldığı bildirildi.
Itad’ın Genel Müdürü Carsten Spohn, atık yakmanın, Almanya’nın kritik altyapısının bir parçası olduğunun altını çizdi. Operasyonların devamı için geçici olarak yükseltilmiş emisyon seviyelerinin kabul edilmesinin gerekeceğini ekledi.
Bu gelişmelerin öncesinde Almanya enerji krizine yönelik birçok adım atmıştı. Başbakanı Olaf Scholz geçtiğimiz haftalarda enerji fiyatlarıyla mücadele paketini açıkladı.
Sonrasında tüketicileri korumak adına doğal gazda vergi indirimine gidileceğini duyurdu. Doğal gazdaki KDV oranının yüzde 19’dan yüzde 7’ye düşürüldüğü bilgisini paylaştı.