Alman Sanayi Federasyonu (BDI) başkanı Siegfried Russwurm, Almanya’daki enerji fiyatlarının çok yüksek olması nedeniyle, bazı şirketlerin ülkeyi tamamen terk etmeyi düşündüğünü söyledi. Russwurm, birçok aile şirketinin taşınmak nmak için çok operasyonel planları olduğunu belirterek, Almanya’daki mevcut iş koşullarının şirketler için pek çok engel yarattığını sözlerine ekledi.
BDI Başkanı açıklamasının devamında, “Almanya merkezli birçok işletme küresel olarak iyi gidiyor, ancak kendi ülkelerindeki operasyonlarla mücadele ediyorlar” ifadelerini kullandı. Bürokrasiyi ve yavaş yönetimi, mevcut ortamda şirketlerin karşılaştığı ek baskılar olarak sıraladı.
Bu konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Ekonomi Bakanı Robert Habeck “Bana göre Almanya hem yeni hem de mevcut şirketler için çekici bir yer. Elbette, malzeme endüstrileri yüksek enerji fiyatları nedeniyle baskı altında, ancak alınması gereken siyasi kararlar var.” diye konuştu.
Elektrik ve gaz fiyatları, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından 2022′de Avrupa genelinde rekor seviyelere ulaştı. Yükselen maliyetler, Avrupa ve Birleşik Krallık’taki enflasyon artışında önemli rol oynuyor.
Mayıs ayında, Alman hükümeti, bazı işletmeleri yüksek maliyetlerden korumak amacıyla, enerji yoğun endüstriler için elektrik fiyatlarını sübvanse etmek üzere her yıl yaklaşık 4 milyar avro ayrılacağını açıkladı.
BDI bu haftanın başında Almanya için 2023′te gayri safi yurtiçi hasılada bir önceki yıla göre yatay bir çizgi öngörüsünde bulundu. Russwurm yaptığı açıklamada, “Küresel olarak bir yüzde 2,7 büyüme yüzdesi bizim için açıkça Almanya’nın geride kaldığını gösteriyor.” ifadesini kullandı.
Alman istatistik ofisi, Mayıs ayında yaptığı açıklamada 2023′ün ilk üç ayı için GSYİH’de aşağı yönlü bir revizyon olduğunu ve ekonominin teknik bir durgunluğa girdiğini gösterdi.