Avrupa’nın en büyük ekonomisi Almanya’da tüketici fiyatları, enerji fiyatlarının daha da düşmesiyle Ukrayna’da savaşın başlamasından bu yana en düşük artışını kaydetti. Federal İstatistik Ofisi’nden alınan ön verilere göre, diğer Avrupa Birliği ülkeleriyle karşılaştırmak için uyumlaştırılmış tüketici fiyatları Nisan ayında yıllık bazda yüzde 7,2 arttı.
Bu, Mart 2022’den bu yana en düşük yıllık okuma oldu. Analistler yıllık enflasyonun yüzde 7,4 ile Mart ayına göre değişmeden kalmasını bekliyorlardı. Nisan ayında yüzde 6,8 artan enerji fiyatlarındaki artış, Mart ayında olduğu gibi yine genel enflasyon endeksinden daha ılımlı oldu ve düşüş eğilimi gösterdi.
Endeks, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali etkisiyle enerji fiyatlarının artmasının ardından Nisan 2022’de zirvedeydi. Buna ek olarak, istatistik ofisi, Alman hükümetinin yardım önlemlerinin de enerji fiyatlarının mevcut gevşemesine katkıda bulunduğunu söyledi.
Nisan ayında gıda fiyatları yıllık bazda yüzde 17,2 artış kaydederek ortalamanın üzerinde büyüme göstermeye devam etti. Enflasyonun bundan sonraki görünümünde, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) faiz artırımları konusunda ne kadar ileri gideceği ve hangi hızda ilerleyeceği belirleyici rol oynayacak.
ECB’nin Mayıs ayındaki toplantısında 25 baz puanlık faiz artırımı gerçekleştirmesine kesin gözüyle bakılıyor. Diğer yandan Almanya ekonomisi, bu yılın ilk çeyreğinde, yüksek enflasyon ve artan faiz oranlarının tüketici harcamalarını baskılaması etkisiyle büyüme kaydetmedi.
Üst üste iki çeyrek daralma yaşanmaması nedeniyle ekonomi teknik resesyona girmemiş oldu. Bir önceki çeyrek Almaya ekonomisi yüzde 0,5 daralmıştı. Ancak ilerleyen süreçte resesyon yaşanacağına dair endişeler etkisini sürdürüyor.