Rusya-Ukrayna savaşı ile beraber ortaya çıkan gaz krizinde her gün yeni bir gelişme oluyor. Rusya, ruble ile ödeme şartını kabul etmeyen Bulgaristan, Polonya ve Finlandiya’nın gazını kesti. Birçok ülke ise alternatif kaynaklara yönelmeye çalışıyor.
kolayca yatırım yapın
Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck, Rusya’nın doğal gaz sevkiyatını kesmesi halinde kömür ve petrolle çalışan santralleri geri getirmeyi planladığını söyledi.
Bloomberg’in ulaştığı öneri yasa taslağında “Kömür yakıtlı ek elektrik üretimi talebi, yalnızca bir gaz sıkıntısı olduğunda veya bir gaz sıkıntısı tehdidi olduğunda ve elektrik üretiminde gaz tüketiminin azaltılması gerektiğinde ortaya çıkıyor” bilgisi yer alıyor.
Almanya’nın devasa sanayi fabrikalarını çalıştırmak ve hayatın olağan akışını aksatmamak için kömür santrallerinin karbon emisyonlarında artış anlamına gelse ve umutsuz bir önlem olsa bile başvurulabileceği belirtildi.
Şu anda ulusal rezervin parçası olan ve birçoğunun kömürden çıkış planının bir parçası olarak 2030 yılına kadar kapatılması beklenen neredeyse altı gigawattlık tesisi olduğuna dikkat çekildi. Avrupa’nın en büyük ekonomisine sahip ülke, Rusya yaptırımlarının uygulanmaya başladığı ilk günden bu yana gaz konusunda temkinli bir duruş sergiledi.
Kullandığı gazın büyük kısmını Rusya’dan alan Almanya, buna alternatif bir tedarikçi bulamadıkça da somut adım atmak istemedi. Nitekim ülkenin büyün sanayi kuruluşları da kullandıkları gazın kesilme ihtimali konusunda endişeli.
Ülkenin işverenleri ve sendikaları Rus gazına yasak getirilmesinin fabrikaların kapanması, iş kaybı ve ekonomide yavaşlama anlamına geleceğini belirtiyor ve bu nedenle de karşı çıkıyor.