Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş devam ederken, Avrupa Birliği’nin Rus gazına yönelik olası yaptırımına dair yeni gelişmeler yaşanıyor. Almanya’da sendikalar ve şirketler, AB liderlerinin Ukrayna’daki savaş nedeniyle Rusya’ya yönelik ek yaptırımları tartışırken, doğalgazda ithalat yasağına karşı olduklarını duyurdular.
kolayca yatırım yapın
İşverenler ve sendikalar, böyle bir hareketin fabrikaların kapanmasına ve Alman ekonomisinde iş kaybına yol açacağını bildirdi. Açıklama, AB’nin Rus kömür ithalatını Ağustos ayından itibaren yasaklama kararının ardından Avrupalı liderlerin Rus petrolüne karşı olası yeni enerji yaptırımlarını tartıştıkları dönemde geldi.
AB Ülkeleri Rus Gazına Bağımlı
Ukraynalı liderler, Rusya’nın enerji ihracatından elde edilen gelirlerin Moskova’nın Ukrayna’ya yönelik yıkıcı savaşını finanse ettiğini ve sona erdirilmesi gerektiğini savunuyor. AB ülkeleri kömür ithalatını yasaklamakla beraber, Rus gazına büyük ölçüde bağımlı olduğu için bu alana yönelik yaptırımdan çekiniyor.
Diğer yandan son günlerde yaşanan gelişmeler, AB’nin olası bir Rus gazı yaptırımına alternatif için Afrika ülkeleri ile temaslarda bulunduğunu ortaya koyuyor. AB’nin 27 ülkesi, doğal gazın yaklaşık yüzde 40’ını, petrolün yaklaşık yüzde 25’ini Rusya’dan ithal ediyor.
Enerji analistleri, ithalatın büyük bölümünün Rusya’dan sağlanması nedeniyle böyle bir yaptırımı uygulamanın çok zor olduğunu belirtiyor. Almanya, Rus petrolünü yıl sonuna kadar ve doğal gazın büyük bölümünü ise 2024’ün ortasına kadar aşamalı olarak durdurmayı planlıyor.
Yükselen Enerji Fiyatları ile Enflasyon Tetiklenebilir
AB yürütme komisyonu, Norveç ve Azerbaycan’dan daha fazla gaz ithal ederek ve rüzgar ve güneş projelerinin dağıtımını hızlandırarak Rus gazının tüketimini yıl sonuna kadar üçte iki oranında azaltmayı hedefliyor.
AB hükümetleri Ukrayna’daki savaşı kınasa bile, Rusya’ya petrol ve gaz için günde yaklaşık 850 milyon dolar ödeme yapıyor. Analistler, Rus ham petrolüne alternatifin gazdan daha kolay olacağını, ancak boykotun daha yüksek enerji fiyatlarına yol açacağını belirtiyor.
Bu durumun halihazırda yüzde 7,5’lik rekor AB enflasyonu ile karşı karşıya olan tüketicileri olumsuz etkileyeceği ifade ediliyor.