Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

AB Rus Gazını Yasaklarsa İthalat için Alternatif Hazır

AB ülkeleri Rusya’ya yönelik olası bir enerji yaptırımlarına karşın Afrika’da anlaşmalar yapmaya başladı.
AB Rus Gazını Yasaklarsa İthalat için Alternatif Hazır
HABER GİRİŞ

Rusya’nıın Ukrayna’ya yönelik askeri harekatı sonrası, Batılı ülkeler Putin hükümetine yönelik ağır ekonomik yaptırımlar uygulamaya başladı. AB ülkeleri ise yaptırımlara rağmen enerji ithalatında büyük oranda Rusya’ya bağımlı olmaya devam ediyor.

Ülkeler Rusya’dan gaz ithalatını kesmek adına farklı alternatiflere yönelmeye başladı. Bu alternatiflerin başında ise Afrika ülkeleri geliyor. Yapılan anlaşmalar ile İtalya 2021’deki gaz ihtiyacının yüzde 12’sini Afrika’dan sağlayabilir.

Draghi’nin bu hafta Kongo Cumhuriyeti ve Angola’daki potansiyel anlaşmalarla Orta ve Güney Afrika’ya seyahat etme planı olduğu belirtiliyor. Yeni anlaşmalar ile İtalya’nın Cezayir’den zaten temin ettiği ekstra doğal gaz hacimleri ile birlikte, 2023’te Rusya’dan aldığı arzın yarısından fazlasını Afrika’dan karşılayabilir.

AB, Rus Gazına Bağımlı

AB, Rus enerjisinin önemli bir müşterisi ve Nisan ayının başlarında, Rusya’dan kömür alımını yasakladı. Planlar arasında Rusya’ya yönelik petrol ambargosu olmakla beraber, ülkeye olan bağımlılık, bu adımın atılmasını zorlaştırıyor.

Draghi Afrika’da yaptıkları anlaşmalar ile bir aydan daha kısa bir süre içerisinde Rusya’dan faz ithalatından vazgeçebileceklerini söyledi.

GCM Yatırım Banner

İtalya Başbakanı açıklamasında, “Artık Rus gazına bağımlı olmak istemiyoruz, çünkü ekonomik bağımlılık siyasi boyun eğme haline gelmemeli. Bunu yapmak için enerji kaynaklarını çeşitlendirmemiz ve yeni tedarikçiler bulmamız gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/1Ç Kar/Zarar 34.76%/65.24%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.