Almanya’nın en büyük pazar araştırma enstitüsü GfK tarafından yayımlanan anket, tüketici güveninin dibe vurduğu gösterdi.
Piyasalar tarafından dikkatle izlenen GfK Tüketici İklimi Göstergesi, eksi 27,7’lik piyasa tahminlerine kıyasla, Temmuz’da eksi 27,4 ile yeni bir rekor düşük seviyeye geriledi.
Bu Haziran ayının yukarı yönlü revize edilen eksi 26,2’lik verisi üzerine geldi. Böylelikle Mayıs ayındaki rekor düşük seviyenin ardından yeni dip görüldü.
Savaş Etkisi: Almanya’da Tüketici İklimi Her Zamankinden Daha Kasvetli!
GfK’nın ileriye yönelik anketi, Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü’nün (Ifo) son raporunun ardından ekonomiye ilişkin yeni karamsar işaret oldu. Ifo verilerinin ardından uzmanlar, Alman ekonomisi için stagflasyonun temel senaryo olduğu konusunda uyarıda bulunmuştu.
Bugünkü sonuçlar, artan endişeleri körüklerken rapora göre tüketicilerin eğilimleri mevcut olumsuz gelişmeleri yansıttı. Geçim maliyetindeki artış nedeniyle tüm alt endeksler daha negatife dönerken ekonomik beklentiler, gelir ve satın alma eğilimi düştü.
GfK’den tüketici uzmanı Rolf Bürkl, sonuçlara ilişkin açıklamasında süregelen savaşa atıfta bulundu. 24 Şubat’tan bu yana devam eden işgalin, özellikle enerji ve gıda fiyatlarının patlamasına neden olduğunu, bunun da tüketici iklimini her zamankinden daha kasvetli hale getirdiğini söyledi.
Şu anda neredeyse yüzde sekiz olan yaşam maliyetindeki artışın, tüketici duyarlılığı üzerinde yarattığı baskıya dikkat çekerek aşağı yönlü bir sarmal uyarısında bulundu. Rolf Bürkl’e göre Ukrayna’daki savaşı sona erdirmenin yanı sıra tüketici duyarlılığında sürdürülebilir bir geri dönüş için kilit faktör, yüksek enflasyon oranlarının düşmesi.
Avrupa Merkez Bankası’nın uygun bir para politikasıyla destek vermesi gerektiğini savunan GfK uzmanı, şu ifadeleri kullandı:
“Aşırı derecede kısıtlayıcı bir para politikasının zaten sıkıntılı olan Alman ekonomisini resesyona sokmasını önlemek için uygulanan tüm önlemler dikkatle değerlendirilmelidir.”
Resesyon söz konusu olduğunda anket, tüketici açısından durgunluk riskinin yüksek kaldığını ortaya serdi. Aynı zamanda ekonomik büyümenin önemli bir ayağı olan özel tüketimin, yüksek enflasyon yüzünden düşme riski taşıdığı vurgulandı.