ABD, hükümet kurumlarında TikTok uygulamasının kaldırılması için süre tanımasının ardından hükümet tarafından yeni bir uyarı geldi. Sosyal medya uygulaması TikTok’un satılması gerektiğini yoksa olası bir yasakla karşı karşıya kalınacağını duyurdu.
BBC’de yer alan habere göre ABD Çinli ByteDance şirketine ait olan uygulamanın el değiştirmesini aksi takdirde ülkede yasakla karşı karşıya kalınabileceğini açıkladı.
Uygulama milyonlarca kişiye ait verilere erişimi olduğu için ulusal güvenliği tehdit oluşturmakla suçlanıyor.
ByteDance şirketinin sözcüsü ise zorunlu satışın veri akışlarını veya erişimini değiştirmeyeceğini belirtti. WSJ’nin raporlarına itiraz etmediğini CFIUS tarafından kendisiyle temasa geçildiğini doğruladı.
Fakat sözcü haberin abartılı olduğunu ve “elden çıkarmanın” pratikte ne anlama geldiğinin net olmadığını aktardı. Amaç güvenliğin korunması ise elden çıkarmanın sorunu çözmeyeceğini ve mülkiyette olan bir değişikliğin veri akışları veya erişim üzerinde herhangi bir yeni kısıtlama getirmeyeceğini dile getirdi.
Ulusal güvenlik ile ilgili endişeleri ele almanın en iyi yolunun, ABD kullanıcı verilerinin ve sistemlerinin ABD merkezli korunması olduğunu aktardı. Amerika Birleşik Devletleri Yabancı Yatırımlar Komitesi’nin (CFIUS) oybirliğiyle ByteDance’in TikTok’tan çıkarılmasını tavsiye etti.
Bu gelişmelerin öncesinde de Türkiye’den TikTok’a ceza geldi. Kişisel Verileri Koruma Kurulu (KVKK), uygulamaya çocukların kişisel bilgilerinin görüntülenmesi ve izinsiz veri toplandığı gerekçesiyle 1 milyon 750 bin lira para cezası verdi.