Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

ABD’den KAAN hamlesi: Motor satışına yeşil ışık

Reuters’a bilgi veren kaynaklar ABD’nin Türkiye’ye jet motoru satışına sıcak baktığını ifade etti. İşte detaylar;
ABD’den KAAN hamlesi: Motor satışına yeşil ışık
HABER GİRİŞ

ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin, ABD Kongresi’ndeki itirazlara rağmen Türkiye’ye yüz milyonlarca dolar değerinde jet motoru satışına ilerlemeyi planladığı bildirildi.

Reuters’ın konuya yakın dört kaynağa dayandırdığı habere göre, söz konusu satış NATO Zirvesi öncesinde Ankara’ya yönelik önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

General Electric (GE) tarafından üretilen motorların, Türkiye’nin ilk yerli savaş uçağı KAAN projesinde kullanılması planlanıyor. Kaynaklardan biri, satış paketinin değerinin 700 milyon doların üzerinde olacağını belirtti.

Türkiye, 2016’da başlatılan KAAN projesiyle savunma alanında daha bağımsız olmayı hedefliyor.

Türkiye-ABD İlişkileri Ne Durumda?

Türkiye-ABD ilişkileri Trump döneminde genel olarak olumlu ilerlerken, iki ülke arasındaki bazı sorunlar devam ediyor. Washington’ın Türkiye’yi F-35 savaş uçağı programından çıkarması ve Rusya’dan alınan S-400 hava savunma sistemleri nedeniyle yaptırım uygulaması ilişkilerde gerilime neden olmuştu.

ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’nin üst düzey Demokrat üyesi New York Temsilcisi Gregory Meeks’in, gayri resmi inceleme sürecinde satış paketine itiraz ettiği ve onay vermediği belirtildi.

Kaynaklara göre buna rağmen satışın önümüzdeki günlerde tamamlanması ve ardından ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Kongre’ye resmi bildirim yapması bekleniyor. ABD Dışişleri Bakanlığı ise konu hakkında yorum yapmadı.

Türkiye’de NATO Zirvesi Gerçekleşecek

Satış sürecinin ilerlemesi, Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın yaklaşık bir yıl önce süreçte yaşanan gecikmelere yönelik yaptığı eleştirilerin ardından geldi.

Türkiye, 7-8 Temmuz tarihlerinde NATO liderlerini ağırlamaya hazırlanıyor. Zirve öncesinde ittifak içinde savunma harcamaları, yük paylaşımı ve ABD-İran savaşı sırasında Hürmüz Boğazı’nın açık tutulmasına yönelik müttefiklerin rolü gibi konularda görüş ayrılıkları bulunuyor.

Yasal uyarı: Bu haber sadece bilgilendirme amaçlıdır. Paratic.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Bu haberde yer alan görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihinize uygun olmayabilir. Bu nedenle yalnızca burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Manşet Haberleri

Hizmetlerimizi geliştirmek ve yasal mevzuata uygun şekilde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve iptal için Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2026/1Ç Kar/Zarar 21.61%-78.39%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.