Amerika Birleşik Devletleri Başkan Yardımcısı JD Vance, ABD ve İran arasında yapılan görüşmelere ilişkin değerlendirmelerini paylaştı.
ABD ve İran’ın görüşmelerde büyük ilerleme kaydettiğini söyleyen Vance, askeri harekatı desteklemediklerini belirtti.
ABD Başkan Yardımcısı “İran’ın bir anlaşma yapmak istediğini düşünüyoruz. Trump ile görüştüm. ABD için temel sorun İran’ın nükleer silaha sahip olması” dedi. Nükleer silaha sahip ülkelerin sayısını az tutmak istediklerini, İran’ın nükleer silaha sahip olamayacağını vurguladı. Vance, savaşa yeniden dönmeyi tercih etmeyeceklerini, ABD’nin ilk tercihinin bu olmadığını savundu.
Trump: Saldırıya Hazırız
ABD Başkanı Donald Trump gün içinde yaptığı açıklamada İran’a yönelik planlanan askeri operasyonu askıya aldığını belirtti. İran’ın nükleer silah elde etmesini engelleyecek bir uzlaşının Washington için yeterli olacağını dile getiren Trump, anlaşma sağlanamaması durumunda ABD ordusunun “tam kapsamlı saldırıya” hazır olduğunu paylaştı.
İsrail Ateşkesi İhlal Ediyor
Diğer yandan İsrail devlet televizyonu, İsrail ve ABD’nin İran’a saldırıların yeniden başlatılmasına ilişkin ortak hazırlıkları tamamladığını aktardı. İsmi açıklanmayan ABD’li bir yetkiliye dayandırılan haberde Tel Aviv’deki askeri ve siyasi kadronun geçici ateşkesten bu yana en üst seviyede alarm durumunda olduğunu açıkladı.
İsrail,17 Nisan’da yürürlüğe giren ve 17 Mayıs’ta 45 gün daha uzatılan ateşkese rağmen Lübnan’a yönelik saldırılarını sürdürüyor. Bu durum ABD ve İran arasında anlaşmazlığa düşülen konular arasında yer alıyor.